Øvelse gjør mester!

Det er plass til alle ekvipasjer, uansett nivå og ferdigheter i sandkassa vår! (Foto: Carina Carlsen)

Har du vurdert å ha programridning på din stall? På en programridning velger du selv hvilket program du ønsker å ri, og du kan velge selv om du vil ri et eller flere.

En programridning skal være en øvelse til stevne der det er rom for å gjøre feil og muligheter for å få tilbakemeldinger, men viktigst av alt er at det er gøy! (Foto: Elizabeth farbrot)

Det er ikke alle som har anledning til å reise rundt på stevner. Mange er avhengige av sjåfør, henger, tid og penger, mens andre gjerne vil starte, men kanskje ikke tør.  Kanskje har du aldri startet før og lurer på hvordan det foregår? Hvorfor da ikke gå sammen på ridesenteret/stallen og arrangere programridning!

Få med deg flere ryttere, fra de yngste til de eldste, og gjør det til en lærerik og morsom dag – helt uten press.

Du trenger:
– En dommer – dette finner du i NRYFs liste over teknisk personell her
–  En skriver
– En bane med rail, og etter de målene dere trenger (20×40, eller 20×60)
– Program, dette finner du her

De fleste gjør følgende: Hele programmet rides og så tar man deløvelsene en gang til, de som man må forbedre. Så kan man ri det hele en gang til, og se hvilke øvelser man har forbedret etter at dommeren har forklart.
Noen prosenter opp her og litt der kan gjøre enorme forskjeller!

* Det er også viktig å ta seg tid til å se på de andre ri og høre hvilke kommentarer de får. Ofte sliter man med de samme tingene, og på den måten lærer man også mer.

* Noen kan kanskje filme slik at man kan ha video-gjennomgang, eventuelt en gjennomgang med dommer etterpå – lag et opplegg som passer dere og dommeren dere skal bruke.

Bak en kake og lag god stemning! (Foto: Elizabeth Farbrot)

* Benytt gjerne dagen til å ri en klasse høyere enn hva du vanligvis gjør, slik at du får se hvordan du ligger an i forhold til det som kreves.

* Det kan også være fint å ha på seg stevneutstyret. Mange blir ekstra nervøse når de får de hvite ridebuksene på, og ved å ri med dette på en slik dag vil man kanskje gjøre det hele litt mindre skummelt. Det er også hyggelig for dommeren om rytteren har gjort seg litt flid.

* Skriveren er også en viktig del av et dressurstevne – som skriver får man et fin innsyn i hvordan et program blir bedømt, og man får med seg tips til egen ridning.

* Husk at dommeren skal ha lyst til å komme tilbake siden – sørg for en behagelig stol, gjerne et pledd og et bord som står støtt. Ha et fat med frukt og/eller kjeks stående, og noe å drikke.
Hold også publikum unna dommeren slik den unngår å bli fortyrret!

* Avtal pris med dommeren på forhånd, og gjør det hele til en hyggelig og lærerik dag!

 

Lykke til og send oss gjerne en rapport dersom dere gjennomfører en programridning – charlottemoen@gmail.com