Hviler ikke på laubærene

DSC_0209Til tross for at NM titlene nå er i boks, kan ikke rytterne ligge på latsiden. For både FH-rytter Silje Gillund, seniorrytter Ann Cathrin Lübbe og young rider Andrea Kjønniksen, er neste stopp EM.

Legger opp
I NM for funksjonshemmede, grad III, tok Silje Gillund gull med sin Dundee Klint: – Jeg er kjempefornøyd, smiler Gillund, som til tross for en bukkeserie, både ble sittende og fikk fortsette programmet: – Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å sitte på under den bukkeserien, ler hun.
Neste stopp for Gillund blir forhåpentligvis EM, som går på Epona Ryttersenter i Kristiansand: – Jeg håper å bli tatt ut til EM, men etter det kommer jeg til å legge opp, sier hun: – Jeg slutter ihvertfall på konkurransenivå.
Gillund rir for Ann Cathrin Lübbe, som under årets NM hadde to elever som tok NM tittelen. Foruten Gillund, tok også FH-rytter, Jens Lasse Dokkan seieren i grad Ib og II.

“The one and only”

Ann Cathrin Lübbe. Foto: Maja Farup
Ann Cathrin Lübbe. Foto: Maja Farup
Ann Cathrin Lübbe og hennes Zanko, rir for Elverum Rideklubb, men har sin base i Danmark. Lübbe er både på landslaget i dressur og landslaget for funksjonshemmede (FH). Forige uke red hun NM for senior, og fikk sølv sammenlagt: – Jeg er veldig fornøyd. Mitt mål var tredje til femteplass, da nivået er høyt sier hun.
Lübbe og Zanko møtte hverandre først i 2003, da Lübbes daværende hest ble skadet. Hun trengte en hest til et kvalifiseringsstevne til OL i Athen, og valget falt på Zanko: – Han hadde stått på stallen lenge, men jeg hadde ikke engang tenkt tanken. Han var jo så stygg, ler hun: – Da jeg fikk prøvd ham forsto jeg at han var “the one and only”. Han var trygg å sitte på, og det er nettopp det jeg trenger, sier hun.
Zanko har siden den gang vist seg å være en stjerne, og sammen har ekvipasjen deltatt i flere Parolympics. Både hun og Gillund deltok under OL i Hong Kong, og bidro sterkt til lagbronsjen.
Nå er Lübbe på jakt etter en sponsor til hun skal starte EM for funksjonshemmede, som går i Kristiansand om en knapp måned.

Stjerneskudd

Andrea Kjønniksen fra Stange. Foto: Maja Farup
Andrea Kjønniksen fra Stange. Foto: Maja Farup
Andrea Kjønniksen rir for Stange Rideklubb, og sammen med sin Bozz var hun uslåelig under NM for unge ryttere. Kjnniksen begynte med hest svært tidlig, og visste tidlig hva hun skulle vie livet til: – Intressen for hester og ridning begynte i tidlig alder, knøttridning på Ekeberg i Oslo fra jeg var 2 år gammel. Så flyttet vi til Hamar da jeg var 6 år, og da gikk veien til Atlungstad, sier hun, og omtaler Atlungstad Hestesportssenter som “sitt andre hjem”, og valget falt tidlig på dressur.
Bozz kom inn i livet hennes desember 2003, da Kjønniksen var 14 år: – Jeg hjelp av ridelæreren min Nina Karlsson, og vi dro både Sverige og Danmark runt for å lete etter en passende hest. Så fant vi min “lille stjerne” Bozz, smiler hun.
Med videregående skole fremfor seg, valgte Kjønniksen å gå en mindre tradisjonell vei, og søkte seg til Ridsportgymnaiset Strømsholm i Sverige som hadde både hestefag, ridning som fag og vanlig skole: – Det passet meg perfekt, og i 2006 begynte jeg der. Strømsholm er en utrolig bra skole for de som vil kombinere hest med vidregående utdanning, sier hun.

Trenger en sponsor
Dette er Kjønniksens tredje NM gull, og hun er strålende fornøyd: – Det er helt fantastisk morsomt, stråler hun: – Jeg er kjempe fornøyd med Bozz og meg selv, etter 6 år sammen kan man virkelig føle at vi er et team. Vi jobber på samme lag, og løser oppgavene sammen.
Planen videre for ekvipasjen er først og fremst EM i Nederland om to uker. Hun har derfor to harde uker fremfor seg med mye trening: – Også trenger jeg en sponsor, sier hun: – Det koster mye og reise rundt med både hest og familie, og budsjettet for EM er ganske høyt.
Etter EM vil Kjønniksen fortsette utdanningen: – Målet er å begynne på en 6-årig berider/trener utdannelse i Danmark, avslutter hun.