Storfavoritten innfridde

Arkivfoto: Dressur så klart!/Carina E. Carlsen

Endelig. Nederlandske Adelinde Cornelissen og Jerich Parzival (Jazz x Ulft)) kunne i går endelig nyte medvind etter at hun i går vant World Cupfinalen i Leipzig, Tyskland.

Cornelissen vant i går sin første World Cupfinale, og innfridde med det forventningene som storfavoritt. Dette var også Cornelissens sjette seier i denne World Cupen, og den nye dronningen av dressur har nå kunnet snu de siste årenes motvind om til medvind: – Alle minner meg stadig på Hong Kong, Kentucky og Las Vegas – jeg hadde nesten glemt det, spøkte en glad Cornelissen på pressekonferansen: – Det er her jeg står nå og jeg er veldig fornøyd med Parzival. Dette gjør ikke opp for skuffelsen i Kentucky, men slik er det i denne sporten – man har oppturer og man har nedturer.

Parzival er kjent som en lunefull og uforutsigbar hest, og også under gårdsdagens finale ble det enkelte feil i programmet, deriblandt snek det seg inn en feil i enerne. Ekvipasjen var likevel uslåelig og en lykkelig Cornelissen kastet seg om halsen på sin fantastiske makker etter endt ritt og ble belønnet med hele 84,84% – verden har utvilsomt fått en ny dressurdronning!
Dette er ikke Cornelissens høyeste score, men samtlige dommere hadde henne på første, til tross for at prosenten spriker fra 82 til 88%.

Cornelissens kür har har en svært høy vanskelighetsgrad og har gitt dressurentusiaster verden over gåsehud. Akkompagnert til toner fra Svanesjøen har ekvipasjen blandt annet øket galopp inn i piruett, samt piaffe-piruetter.

Den fantastiske küren kan du se her.
Cornelissens fantastiske rytterhistorie kan du lese her.

Andreplassen gikk til danske Prinsesse Nathalie zu-Sayn Wittgenstein og Digby som var den eneste rytteren med eget oppdrett. Den danske prinsessen red til musikk fra West Side Story, med blandt annet “I feel pretty” og ble belønnet med 80,036% – selv uttalte prinsessen på pressekonferanse at hun ikke kan forstå hva som har hendt: – Jeg klyper meg i benet hele tiden og har fått et stort blåmerke allerede! Målet var å komme blandt topp seks – det å være nummer to er uvirkelig, stråler hun.
Planen for Digby er nå at han skal få en pause og kun gå noen få stevner iløpet av sommeren, deriblandt Aachen og det danske mesterskapet som går av stablen i Broholm i july. Hun håper med det å kunne kvalifisere seg til EM 2011.

Ulla Salzgeber endte på en tredjeplass, og det er ingen tvil om at hun er stolt av sin makker, Herzruf´s Erbe, eller “Herzie” som han kalles på hjemmeplan: – Han gjør alt for meg, men i dag var han redd inne på den store arenaen. Til tross for det holder han et øre på meg, mens det andre peiler inn hva som skjer rundt.

Edward Gal og Sister de Jeu fikk en fjerdeplass med 77,393%

Tyskland har fått en ny storfavoritt i Helen Langenhanenberg og hingsten Damon Hill, som har gjort det bra de foregående dagene, men ambisjonene sto dessverre ikke til prestasjonene og ekvipasjen endte med på en syvendeplass. Damon Hill er sliten, og det gjenstår å se om problemene Langenhanenberg fikk under sitt ritt vil ha noe å si for resten av sesongen.

Isabell Werth og Satchmo endte til slutt på en femteplass. Hoveddommer Katrina Wüst hadde henne helt ned på 11.plass, med 7.5% forskjell mot dommerkollega Wojtek Markowski og har måttet tåle mye hard kritikk fra tysk hestepresse:
– Halve programmet var utmerket, men i galoppen var ikke hesten aktiv nok i bakbena og Isabell kom etter i musikken. Piruettene var mye større en hva Isabell pleier å ri de og som C-dommer så jeg det best av alle.

Wert red til tysk dansebandmusikk og red en sprudlende kür full av livsglede, men sparket dessverre til railen før en galoppøkning, noe som gjør økningen langt skarpere enn planlagt. Til tross for rask innhenting fra Werth kostet dette uhellet henne mange poeng.

Resultatlisten finner du her.

Det var forøvrig 7 dommere under finalen.
K: Wojtek Markowski (POL)
E: Dr. Vincenzo Truppa (ITA)
H: Mr. Leif Törnblad (DEN)
C: Mrs. Katrina Wüst (GER)
M: Mr. Gary Rockwell (USA)
B: Stephen Clarke (GBR)
F: Ghislain Fouarge (NED)

Kilder: Tidningen Ridsport, Eurodressage