Dressur Awards 2010: Møt Årets talent – Annikken Hals

Anniken og Chopin.

Annikken Hals (18) fra Tanum Rideklubb er Årets talent.

Annikken Hals har hatt en svært suksessrik tid som ponnirytter, med ponnien Miss.Kimberly (Foto: Nina Børrestad)

18 år gamle Annikken Hals er inne i sitt siste juniorår, og har hatt mange oppturer og nedturer i løpet av sin rytterkarriere. Til tross for en uheldig start på karrieren som juniorrytter har Hals vist en enorm fremgang på kort tid, og i juryens begrunnelse står det:

“Anniken Hals har hatt en fremgangsrik tid som ponnirytter og har hevdet seg både nasjonalt og internasjonalt med ponnien Miss Kimberly. Hun er nå inne sin første sesong som juniorrytter med hesten Chopin. Anniken viser stor fremgang og er en god ambassadør for sporten og de rytterne som kommer bak.”

Annikken Hals og Chopin gjorde det godt under AEG 2011. (Foto: Carina E. Carlsen/dressursaklart.no)

 

 

– Det å få prisen for Årets Talent er helt utrolig. Jeg ble litt satt ut, og føler meg veldig beæret siden det finnes så utrolig mange unge dressurtalenter. Jeg er veldig takknemlig, og det er klart at prisen motiverer meg til å fortsette videre, sier det unge talentet til Dressur så klart!

Hals har ridd siden hun var syv, og fikk sin første ponni, Conner, da hun var ni og familien flyttet til Danmark. Conner ble brukt til det meste, og Hals startet ham i LC/LB sprang og dressur. Da hun var ti fikk hun den danske landslagsponnien Miss. Kimberly – en ponni Hals oppnådde stor suksess med. Fra hun var ti til tretten ble det mange stevner på distrikts og landsplan i Danmark: – Kimberly lærte meg mye, og vi ble bedre og bedre. Når vi flyttet tilbake til Norge i 2006 ble vi tatt ut til vårt første Nordisk. Der fikk vi gode resultater, og fra der begynte de store stevnene, sier Hals, som har hatt mange gode opplevelser sammen med ponnien: – Jeg må nok si at de beste resultatene jeg har hatt med Kimberly, er det første landstevne i Danmark når jeg var 11 år, hvor vi fikk to andre plasser i FEI klassene. Ellers er det alle medaljene i NM og HM jeg har fått med henne. Hun er verdens beste ponni!
Hals låner nå ut Miss.Kimberly til Ingeborg Bækken, som også gjorde det svært godt under årets AEG.

Da Hals skulle over til hest, kjøpte familien den sorte Holsteineren, Chopin (f.2000): – For en reise jeg har hatt med ham!, sier Hals: – Han er en hest med et hjerte av gull, et stort potensial og en helt herlig personlighet. Når vi kjøpte Chopin hadde han ikke gått noe stort. Han gjorde det bra som unghest i både 4-,5- og 6-års klasser i Danmark og hadde ellers gått noen LA til 70 % og noen middels klasser, men større klasser hadde han ikke gått. De som solgte Chopin så hva han kunne, og ville at en annen rytter kunne ha glede av han. Heldig som jeg er, ble det meg!

Gleden over ny og lovende hest var stor, men gleden ble kortvarig og utsiktene for konkurranse skulle vise seg å måtte settes på vent: – To uker etter Chopin kom hjem til meg, merket jeg at noe var galt, forteller Hals: – Det verste som kunne skje, hadde skjedd, og hesten var blitt halt. Fra den dagen begynte marerittet, og siden den dagen i juli 2009 stod han stille helt frem til mars 2010. Han ble diagnostisert med alvorlig gaffelbåndskade. Vi prøvde å få sendt han tilbake, men det var ikke lett. Chopin var den hesten som jeg skulle ri fremover i junior og young rider klassene! Jeg visste jeg kunne ha en fremtid med Chopin og da jeg fikk høre at han aldri kunne brukes igjen ble jeg helt satt ut. Dette er en beskjed jeg ikke unner noen å få, sier Hals: – Personlig var det virkelig et mareritt som jeg bare ville våkne opp fra – fort! Jeg liker å stelle med hest hjemme på stallen, men en del av meg elsker å konkurrere, og jeg hadde alltid drømt om at Chopin kunne være hesten jeg kunne fortsette å gjøre det like bra med som jeg hadde gjort sammen med Kimberly.

Anniken sier til Dressur så klart! at deltagelsen på AEG i år gikk over all forventning.

Familien Hals ønsket ikke å gi opp håpet, til tross for at utsiktene så mørke ut, og sendte røntgenbilder til Veterinærhøgskolen i Oslo:  – Det viste seg at det ikke var noen form for gaffelbånd skade, likevel, forteller Hals: – De så ikke noe feil på røntgen bildene og vi kjørte derfor Chopin ned til dyrlegen Ole Einar Sem i Skien. Det er det smarteste vi noen gang har gjort. Chopin hadde kun en inflammasjon i et kodeledd, og etter litt enkel behandling kunne vi endelig sette i gang med opptreningen igjen. Jeg husker fortsatt hvor lykkelig jeg var når jeg fikk høre at hesten var ferdig behandlet og hadde en lys fremtid. Jeg er fortsatt overlykkelig, takknemlig og utrolig stolt over at vi ikke ga opp.
Hals har hatt en enorm fremgang siden friskmeldingen av hesten, og har foruten svært gode resultater fra stevner tidligere i år, og også gjort det svært godt under årets AEG, der hun tok en tredjeplass og to andreplasser, derav en andreplass i finalen: – AEG 2011 gikk over all forventning, siden Chopin er såpass ny i dette. Han er fortsatt under utvikling, og jeg må bli mer rutinert i disse klassene. Første dagen var jeg absolutt ikke fornøyd med meg eller hesten. Begge hadde en utrolig dårlig dag, og jeg merket allerede på oppvarmingen at dette måtte jeg bare komme igjennom med et stort smil, noe som ikke var så alt for lett! Andre dagen gikk mye bedre, ingen stresset rytter eller sprek hest, og vi fikk en runde uten så alt for store feil. Vi ble trukket ned ettersom Chopin ikke klarer å samle seg, sette seg på bakbeina og komme over ryggen. Så det kommer nok etter hvert når Chopin får mer styrke i kroppen. Finaledagen var nok den beste dagen – kür er jo så utrolig morsomt å ri! Chopin fungerte mye bedre, og jeg greide å samle han litt mer en de to forrige dagene.

Men til tross for gode resulteter så langt i sesongen, hviler ikke det unge talentet på lauvbærene: –Fremover håper jeg at vi som ekvipasje klarer å bli mer rutinerte, at vi får et morsomt og lærerikt år og kan starte mange stevner. Jeg håper også på å få han i toppform, så han klarer å gå FEI-klassene nasjonalt og internasjonalt. Nordisk og EM er et stort mål i 2011, i tillegg til å oppnå medalje i NM og HM. Fremover håper jeg også å kunne ri Chopin i young rider klassene.

Hals har også et godt råd til andre som ønsker seg opp og frem på dressurbanen: – Gi aldri opp og fokuser alltid på det positive! Arbeid målbevist, sett deg dine egne små forbedringsmål og ikke tenk for langt frem før det er realistisk. Konkurrer med deg selv til å begynne med, ta steg for steg, ikke fokuserer på å vinne over andre – kun deg selv!