Reisebrev fra London

Den 14.12.10 dro Dressur så klarts web-redaksjon, bestående av Elizabeth Farbrot, Christine Skodjereite og undertegnede til England for å beskue London International Horse Show. Med var også initiativtakeren til det hele, dressurdommer Siw E. Carlsen.

London International Horse Show går av stabelen hvert år like før jul, og er et stort, internasjonalt stevne, med lange tradisjoner. Det var derfor veldig stort å endelig kunne være der! Dette er et stevne vi kun har lest om tidligere, og dette er et av de stevne de britiske topprytterne selv trekker frem som sitt favorittstevne iløpet av konkurranseåret. Sølvvinneren fra VM, Laura Bechtolsheimer har flere ganger rost London Olympia som sitt favorittstevne, og drømmer om å  en gang vinne finalen på nettopp denne arenaen.

Banemannskap i smoking!

London International Horse Show er et stevne som går over flere dager, og to av dagene var i år viet til dressuren. Britene tar dressuren svært på alvor, og selv enkelte av banemannskapet var kledd i smoking!

Stephanie Croxford og Mr.President

Dessverre var det ingen norske ryttere med under dressuren, men vi fikk likevel se flotte ryttere som Adelinde Cornelissen, Edward Gal, Laura Bechtolsheimer, Catherine Haddad, Richard Davidson, med flere.
Det er alltid gøy å se de store rytterne, men min personlige favoritt er nok likevel Stephanie Croxford og hennes Mr. President. Mr.President er en hest med en litt annerledes historie enn de fleste andre hester på dette nivået, og dette er en ekvipasje til stor inspirasjon for alle oss amatørryttere som skulle ønske vi også kunne.

Stephanie Croxford begynte å ri da hun var 24 år, og har med det kun vært aktiv rytter 11-12 år, og det var hennes mann som introduserte henne for hestesporten Det var etter å ha måttet avlive sin forrige hest at hun oppdaget en liten annonse i lokalavisen hvor en 3 årig vallak skulle selges for en svært billig

Cathrine Haddad og Winyamaropenge. Mr.President er en blanding av Hackney, Dansk Varmblods og "noe ukjent", og var i utgangspunktet avlet for kjøring. Croxford dro for å se og syntes igrunnen det var en ganske stygg og uegnet hest, men lot seg overbevise da hesten ble løshoppet. Det til tross for at hesten ikke kunne galoppere!Dressur oppdaget Croxford først da hesten viste seg å ikke fungere i terrenget, slik den egenrlig var tiltenkt, men siden har det ballet på seg. Croxford er selv småbarnsmor med fulltidsjobb og har blitt folkehelt i England – og om ikke det er en å se opp til for en amatørrytter som meg, så vet ikke jeg!Laura Bechtolsheimer og Mistral Hojris (Alf)

Laura Bectholsheimer vant Grand Prix den første dagen, men måtte se seg slått under kürfinalen av Adelinde Cornelissen.
I Grand Prix satte Bectholsheimer ny britisk rekord med 82,936%, og slo Cornelissen med mer enn 4%. Edward Gal og Sister de Jeu kom på en tredjeplass. Cornelissen hadde noen problemer i begynnelsen, da Parzival ble litt skremt i starten av programmet, hvilket førte til at ekvipasjen nok var noe mer reservert enn hva man er vandt til å se de. I küren derimot, var Cornelissen/Parzival uslåelige. Bectholsheimer fikk noen problemer i byttene og piaffen, men fikk likevel 80.05%: – Alf (Mistral Hojris)

Kjekk og dyktig - da blir man populær! Arnaud Serre og Helios II skaffet seg fire norske fans under Olympia.

gjorde en fantastisk jobb, men han gjorde en del feil også. Han synes en stor atmosfære og arena, slik som her på Olympia kan være litt vanskelig å takle, uttalte Bechtolsheimer til Horse and Hound i ettertid. Edward Gal og Sister de Jeu endte igjen på en tredjeplass, og Gal lover at vi vil få se mer til denne hoppen: – Det er godt å være tilbake på en ny, god hest, og det bor mer i henne, uttalte Gal til Horse and Hound.

Utover dette oppdaget følge også en svært kjekk franskmann til hest, som underveis i sitt kürprogram bedrev publikumsfrieri. Med lett blunking mot publikum var det en noget innbilsk web-ansvarlig som forlot tribunen…

Et annet av turens høyepunkter var da Adelinde Cornelissen havnet på samme restaurant som oss, og hun kan umulig ha unngått å legge merke til at hun har norske supportere…!

Shop ’til you drop!

Slitne, men fornøyde! Elizabeth Farbrot og Christine Skodjereite tar seg en pust i bakken.

Olympia har en enorm shoppingarena i to etasjer, hvilket betyr at det var ekstremt lett å blakke seg. Noe jeg også gjorde. Her var det noe for enhver, og hadde man hatt ubegrenset med penger og kofferter hadde vi nok gått amok samtlige av oss. Her fikk man fatt i det meste, og det i de fleste farger, og det er ikke til å komme unna at det nok ble noen unødige kjøp her og der… Uten at antall bæreposer trenger å avsløres, kan jeg røpe så mye som at hotellet ikke lå så altfor langt unna, og at jeg ble sendt i en taxi med alt sammen for å avlaste slitne armer.

Jeg lot meg også spå av en hyggelig, gammel spåkone, som kunne avsløre at jeg skal på skiferie til Canada og kommer til å få det mye gøy med en brun hest. Min nåværende hest er en  pinto, men kan sikkert med litt godvilje gjøres brun. Om den norske dressurens fremtid sa hun ingenting, men vi håper at den gode trenden fra 2010 fortsetter i 2011!

Klare for hjemreisen!

Snøkaos – Vi rakk å komme hjem før snøkaoset inntraff, men det var med hjertet i halsen vi fulgte med på nyhetene… Heldigvis var ikke flyet mer enn et par timer forsinket og vi kom oss trygt tilbake til Norge – trolig med det siste flyet som forlot Gatwick før jul!

Jeg anbefaler alle å ta turen til Olympia neste år – så kan du jo ta juleshoppingen i Oxford samtidig! Det lønner seg å være ute i god tid, da billettene raskt blir utsolgt. Om man også bestiller fly i god tid kan man få svært billige billetter, noe som igjen betyr mer å handle for! Eventuelt noe å betale overvekten med…

Her kan du se de ulike kürprogrammene:

Adelinde Cornelissen/Parzival (NED)

Laura Behtolsheimer/Mistral Hojris (GBR)

Edward Gal/Sister de Jeu (NED)

Mikaela Lindh/Skovlund Mas Guapo (FIN)

Richard Davidson/Hiscox Artimes (GBR)

Catherine Haddad/Winyamaro (USA)

Amy Stovold/Macbrian (GBR)

Stephanie Croxford/Mr.President (GBR)

Henriette Andersen/Louis D’Or

Fanny Verliefden/Rubel 13 (BEL)

Anna Ross Davies/Pegasus MK (GBR)