Mange doper seg uten å vite det

Arkivfoto.

Dersom du er over 15 år og deltar på nasjonale stevner må du vite hva du putter i deg. Om Antidoping Norge tar seg en tur på Norske stevner er det mange som er ille ute.

Av Nina Børrestad

“Tatt i doping” – hvor gøy er det? Og det kan skje den beste. Mange ryttere “doper” seg nemlig hver dag, uten at de vet det.
Er du en av de?

Dersom du har eksempelvis har diabetes og tar insulin, må du faktisk søke Antidoping Norge om fritak fra dopinglisten. Ja, du leser riktig. Insulin er på dopinglista. Det er også flere slankepiller og vanndrivende midler. Disse kan du derimot ikke få noe fritak til å bruke.

ANTIDOPING NORGE
Har du diabetes? Hva gjør du da? Jo, du må fylle ut et søknadsskjema, gå til legen og få det bekreftet, samt skrive opp medisiner, mengde og hvor ofte de tas. Søknaden sendes til Antidoping Norge. Dette gjelder hvis du deltar på nasjonale stevner.

FEI
Dersom du skal delta på internasjonale stevner må du i tillegg søke FEI (Federation Equestrian Internasjonal), altså det internasjonale Rideforbundet, om fritak fra dopinglisten.

NRYF
Norges Rytterforbund har tatt med dette i KR. Så lite oversiktelig er regelverket, at det skal tilfeldigheter til for å oppdage at man forbryter seg på reglene.
Nå er jo heldigvis ingen jeg vet tatt for insulindoping i ryttersporten. Men det kan være greit å unngå det i fremtiden!

DOPINGLISTA:
Her finner du link til alle forbudte legemidler, og/eller legemidler som krever søknad om fritak.

I tillegg er det viktig å passe på at hesten heller ikke er dopet.
Les mer her.

SØK FØR DU BLIR TATT !
Her finner du søknadskjema for fritak fra dopinglista.

Så hvis du har diabetes, astma eller lignende bør du søke.
Tipper Antidoping Norge får det travelt i ukene framover:

Stevnesesongen begynner jo snart !