Tenk rekrutering!

Bilde_3Mange startende og liten tid fører ofte til at LD-, og LC-ryttere blir glemt, og kanskje spesielt nå da stevnesesongen er i gang for fult. “Dressur så klart”s oppfordring er å finne alternativer til å også få med disse rytterne.

Tekst: Carina E. Carlsen, Foto: Anne Ringnes

Frida Hovig og Grytemarks Rainy Lass prøvde seg i LC:1, og var godt fornøyd.
Frida Hovig og Grytemarks Rainy Lass prøvde seg i LC:1, og var godt fornøyd.
En svært stor gruppe av hesteinteresserte jenter og gutter, har enten ikke egen hest, eller har feks en traver eller en gammel dølehest som ikke vil i galopp. Mange av disse synes fortsatt dressur er kjempegøy, og derfor er det viktig å også få disse med seg.
Man kan enten avholde to klasser fredagkveld, før stevnet lørdag morgen, eller avholde programridning. Da velger rytteren et program an eller hun selv ønsker å ri, og rir dette for en dommer. Her er det ingen premiering, kun programridning og tilbakemelding. Det er også flott dersom dommeren kan gi en kort oppsummering for rytterne når alle har ridd ferdig, der man går igjennom hva en dommer ser etter, hva som må til for å få høyere karakterer, etc.

Programridning
Proramridning er et godt alternativ dersom man ikke har mulighet til å avholde de laveste klassene på et stevne. Dette kan tilogmed gjøres en onsdagkveld. Frida Hovig (13) og Stina Ringnes (9) var med på programridning, ved Stall Kjernsli i Nord-Odal for første gang, mandag kveld. Jentene hadde selv plukket ut hvilket program de ønsket å ri, og red for DDIII Siw E. Carlsen.
Stina Ringnes red shetlandsponnien Oppstads Miranda, i LD:”, til svimlende 65%. Ryttersken selv, strålte som en sol da hun fikk protokollen: – Det var veldig gøy, men det var litt vanskelig, strålte den nybakte dressurrytteren: – Det morsomste var når vi var ferdig og jeg fikk protokollen. Jeg vil gjerne gjøre det igjen!
Frida Hovig debuterte i LC:1, med skoleponnien Grytemarks Rainy Lass, og hadde trent en hel del på forhånd: – Jeg har streket opp ridebane hjemme, og trent masse, pluss at jeg har ridd sammen med en venninne som også skulle ri program.

Stina Ringnes og Oppstads Miranda red LD:1, og storkoste seg.
Stina Ringnes og Oppstads Miranda red LD:1, og storkoste seg.
Hovig fikk også en fin prosent, på 53,9%: – Det var veldig gøy, men jeg var litt nervøs, ler hun. Og dressur falt helt klart i smak: – Det skal være stevne her i september. Da skal jeg være med!

Ikke “bare-bare”
Programridning er også en flott måte å gjøre den nye genreasjonen konkurranseryttere trygge på. En av de som fikk erfare hvor fint dette var, var Renate Dalen og ponnien Fri: – Jeg hadde pugget programmet to uker i forveien, og etter to dager satt det spikret. Det trodde jeg ihvertfall så jeg øvde ikke mer før rett før jeg satte meg opp før oppvarmingen, og først da skjønte jeg at jeg burde ha øvd mer de sise dagene, for jeg husket ikke noe!, smiler Dalen: – Før oppvarmingen var jeg skikkelig nervøs, og om jeg husker riktig var jeg først, så jeg rakk ikke å pugge sånn jeg hadde tenkt. Første feil skjedde til og med det første jeg gjorde. Jeg hilste med feil hånd, så red jeg til feil vei, også skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle komme på riktig vei igjen, ler hun: – Jeg husker jeg tenkte “blås i hvordan det går – bare ri, og bli fort ferdig”.
Til tross for en litt dårlig start, fikk Dalen ri en gang til, og da satt programet som det skulle. Prosenten endte på godkjent, til tross for en dårlig start, og debutanten var storfornøyd: – Det var gøy, smiler hun: – Jeg tenkte egentlig at dette var første og SISTE gangen jeg skulle ri programridning, men nå skal jeg pugge mer og slå den gamle prosenen neste gang.

Renate Dalen og Fri glemte programet, og var innstilt på at dette var første og siste gang. Etter å ha ridd igjennom programmet en gang til, er ikke Dalen i tvil: - dette skla jeg gjøre igjen!
Renate Dalen og Fri glemte programet, og var innstilt på at dette var første og siste gang. Etter å ha ridd igjennom programmet en gang til, er ikke Dalen i tvil: - dette skla jeg gjøre igjen!