Pass deg for hjortelusa!

Arkiv foto.

HELSE Har din ellers så greie og rolige hest plutselig stukket ut, tilsynelatende av ingenting? Klør hesten uvanlig mye? Eller er den kanskje urolig på tur? Da kan den ha fått hjortelus.

Hjortelusflue med og uten vinger.

Hjortelusfluen er en relativt ny type flue her til lands det desverre bare blir mer og mer av, grunnet et økende antall hjort og elg. Disse blodsugende parasittene setter seg hovedsaklig på skogsdyr som elg, rådyr og hjort, men kan da altså også sette seg på hest. Her til lands har vi hele åtte ulike typer, hvorav en av de går på hest. Hjortelusa kom til Norge på midten av 80-tallet, og har de siste årene spredt seg raskt i Østlandsområdet – til stor fortvilelse for mange hesteiere.

Hva er hjortelus?

Hjortelusflua er et lite, brunt og krabbelignende insekt med kraftige klør. Hjortelusa er på sitt verste i slutten av august og begynnelsen av september, da den trenger en vert. Når den først har funnet sin vert, begynner den å stikke og suge blod, samt legge egg i pelsen. Dette har lenge vært et problem for jegere og jakthunder, og nå de siste årene begynner dette å bli et økende problem for ryttere landet rundt, da hestene kan reagere med bukkesprang, steiling og generell aggresjon.

Dersom hesten klør seg, pelsen rister, eller den hopper til når du rir, kan det altså i disse tider være hjortelusflua. Da de er svært små og raske, gjelder det å være like rask for å få fatt i de.

Kjenn på pelsen til hesten om du kan kjenne små klumper. Dersom du forsøker å dra pelsen til side, vil hjortelusa raskt forflytte seg, da den er svært lysky når den først har funnet en vert. Parasittologiprofessor ved Norges Veterinærhøyskole, Bjørn Gjerde, anbefaler derfor å bruke lusekam for lettere å få has på parasitten: – Kjenn over hudoverflaten, og bruk en lusekam.

Når du først har fått fatt i en hjortelus, kan du bare kaste den på bakken. Så fort den har funnet en vert slipper den vingene, og kan derfor ikke komme seg videre. Den vil dessuten tørke ut uten blod. For de av oss som har sett oss lei på dette insektet kan man også la de få et mindre hyggelig møte med hovkroken…

Vanskelig å bli kvitt

Hjortelusflua trives best på mørke dyr, og svermene sitter ifølge Gjerde i trærne og observerer. Når de har funnet en vert, bosetter de seg og kaster vingene: – Dersom de ikke blir fjernet kan de leve i pelsen i gjennom høsten og vinteren. Her stikker de og suger blod, og det er dette som irriterer hesten.

Hjortelusa setter seg stort sett over alt på hesten, men vær ekstra nøye med å sjekke ryggen og der hesten har tynnest hud. Halsen er et utsatt område, grunnet blodårene, og hjortelusflua setter seg dessuten oftest på plasser der hesten ikke kommer til med tennene.

Det finnes få virkemidler mot denne parasitten, men Gjerde anbefaler likevel lusemiddelet Zwitch: – Dette er et mye brukt lusemiddel til hest, som dryppes over ryggen. Dette fordeler seg da i hudfettet, og virkningen er langvarig.

Selv om hjortelusa hovedsakelig tiltrekkes av mørke dyr, kan også lyse hester få de på seg. Fordelen er at de med er lettere å se, ettersom hjortelusa selv er brun.

Gjerde anbefaler ryttere å ikle seg lyse klær, samt å ha på et dekken, gjerne lyst, når man er ute å rir i skogen: – Dette kan til en viss grad forhindre at de setter seg på hesten.

Først publisert i 2011.