Å forbedre travet

– Før man begynner å jobbe med å forbedre travet, så må man ha en hest som er gjennomridd, forklarer Siril Wethal Helljesen.

– En forutsetning er at hesten er på plass mellom hjelperne når man skal begynne å forbedre travet, sier Siril Wethal Helljesen. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

– En gjennomridd hest byr fremover, er foran sjenkel (selvgående) og er gjennom i kontakten, forklarer Siril. Den bærer seg selv og den føles god å sitte på. Det handler om å kombinere fremdrift og forholdninger mens man ber om mer løft, så hesten traver mer oppover enn fremover fra energien man legger til. 

På plass mellom hjelperne 

– En forutsetning er at hesten er på plass mellom hjelperne når man skal begynne å forbedre travet, sier Siril. Den må svare for sjenkel og akseptere kontakten til bittet og være gjennom i kontakten. Man starter med å ri frem og deretter bremser ned travet noen steg. Samtidig engasjerer man bakbena med sete og sjenkel så de blir mer aktive, og regulerer med halvparader så hesten holder seg rund og passe lett i fronten. Deretter rir man frem igjen. – Det som kan være lett å misforstå med samling er at det ikke skal bli sakte og slapt, men mer energi og aktivitet når man tar tilbake. Samling kommer når hesten er ordentlig foran sjenkel, sånn at det kan skapes energi og ettergift gjennom påskyt bakfra. Energien du skaper med sete/sjenklene sammen med halvparadene, vil resultere i travsteg som er større og med mer løft. Man kan også hjelpe litt til med pisken for å skape forståelse for aktiviteten vi ønsker hesten skal ha for sjenklene. Tenk på ettergiften og engasjementet. Det kan være en god idé å tenke på dansende steg istedenfor sakte steg, råder Siril. Det du engasjerer bakfra må ikke være mer enn man kan holde mykt gjennom forfra ved å møte med en god-og kommunikativ hånd. 

Det du engasjerer bakfra må ikke være mer enn man kan holde mykt gjennom forfra ved å møte med en god-og kommunikativ hånd. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Husk skrittepauser 

Ikke forvent at hesten din skal jobbe i samlet trav for lenge – det er hardt arbeid. Bruk overganger og temposkift både innad i travet, og legg inn skrittepauser når man kjenner hesten forstår. Når hesten din er sterk nok, vil den kunne opprettholde samlingen lengere. Da kan man bruke det forbedrede grunntravet, som nå har fått mer løft og spenst, til å holde dette i travøvelsene slik at hestens grunntrav blir forbedret. Når hesten din er i stand til å jobbe på denne måten, har du også grunnlaget på plass for de avanserte variasjonene av travet; piaffe og passage. 

En prosess

– Det er viktig å huske at dette er en prosess for både hest og også ofte rytteren, sier Siril, og forklarer videre at  det kreves balanse på hesteryggen og timing for NÅR man skal innvirke på hesten – og HVOR MYE man skal be om. Det må holdes lystbetont og mestringsskapende for hesten, derfor er utgangspunktet at hesten er løsgjort og på plass mellom rytterens hjelpere så viktig så denne typen ridning ikke blir til “spark og dra”, men til fin kommunikasjon mellom hest og rytter. Jeg liker å bruke temposkift og mye variasjon innad i travet til å få en hest som er interessert i å gå, føler seg positiv og blir god og myk i kroppen, fordi den holder seg formet og myk mellom hjelperne mine. Jeg oppdager ofte at hestene også føler seg stolte når de føler seg vel og syns denne typen “gymnastisering” av kroppen er gøy!

– Jeg tenker selv at jeg setter meg litt til, strammer sitsen litt opp, sitter litt anholdene, så hesten bremser opp for kroppen min. Sekundært holder jeg hesten smidig foran ved behov.

Siril Wethal Helljesen

– Jo bedre man rir, dvs jo bedre man følger hesten og jo mer forståelse for hvorfor og hva innenfor hestens reaksjonsmønster, jo bedre utbytte av overgangene vil man få, sier hun. Så her er det bare å øve og bli inspirert til å øve! Engasjement bakfra, sammen med en balansert sits som fanger opp hestens fremdrift med rygg, mage og setet, og en smidig hånd som kan “temperere” energien som skapes-vil gi en velgående hest som bærer seg og jobber i oppoverbakke.

God trening!