Changementer

– Jeg har egentlig ikke en favoritt øvelse. Den kan skifte fra hvilken hest jeg rir og hvor gamle de er. Men changementer er høyt opp på lista over mine favorittøvelser, sier Stine Marie Gøtesen-Søraa. 

_ Jeg rir mye tempovekslinger for å få kontroll på galoppen så hesten er balansert, sier Stine M. Gøtesen-Søraa. Foto: Privat.

Forberedelse

– Hos en ung hest bruker jeg innledningsvis overganger skritt/galopp, forklarer Stine. Jeg rir også mye tempovekslinger for å få kontroll på galoppen så hesten er balansert. Den må også være rak og holde rytmen både i kontragalopp og rettvendt galopp før jeg begynner med byttene. 

Balanse og løsgjorthet

– Når hesten er et stykke på vei i sin utdannelse, og har lært galoppbytter bruker jeg fortsatt de samme øvelsene for å holde kontroll på balanse og løgjorthet så jeg på sikt kan utvikle serier, forklarer Stine. Øvelsene kan være avslørende om hvor rak og løsgjort hesten din er. Hvis er bytte er mindre til den ene siden enn den andre, eller at hesten svinger fra side til side kan det være et tegn på ubalanse, dårlig aktivitet eller ulikhet i sidene. Så da må man jobbe for å få byttene like til begge sider. Jeg varierer alltid linjene jeg rir når jeg trener på bytter så det ikke skal bli forutsigbart for hesten, forklarer Stine. På den måten klarer jeg å holde hesten mer avspent. 

Man jobber for å få rette, like og romslige bytter som gir en super følelse av god kontroll og smidighet.

Stine Marie Gøtesen-Søraa

Vanlige problemer

– Hvis hesten virker skjev, bytter ulikt eller vingler kommer det an på hva jeg tror problemet er, sier Stine, og forklarer videre. Et vanlig problem kan være at hesten løper/bykser i byttene. Da rir jeg mye overganger til skritt og volter mellom byttene ut fra linjen f.eks diagonalen. Jeg tenker alltid litt versade for den sjenkelen jeg skal bytte til (høyre versade til høyre bytte og motsatt), for å få hesten opp i ny utvendig tøyle og åpne ny innvendig side for å være klar og balansert til byttet. Jeg trener også få bytter og jobber etter kvalitet, enn å ri mange dårlige. Det kan også skje at hesten ikke vil ta byttehjelpen i det hele tatt. Da rir jeg mye tempovekslinger og bytter litt oftere (her også versadearbeidet) for å motivere hesten til å ville bytte, og svare godt for hjelperne. Bytter hesten urent går jeg tilbake til grunnarbeidet med selve galoppen. Urene bytter tyder ofte på for dårlig grunngalopp/tempokontroll, og kanskje det var for tidlig å starte med byttene. 

God trening!