Min favoritt øvelse er piruetter!

– Dette fordi da føler jeg virkelig mestring om vi får til gode piruetter, sier Anine Mørch-Aas. Her viser hesten stor grad av samling, og den følelsen det gir deg som rytter om du får en god piruett er virkelig fantastisk!

Foto: Helene Gjerde Aamdal.

Piruetter møter du først når du kommer opp i MA klassene. – Husker det var veldig gøy når jeg skulle begynne å få lov å konkurrere med piruetter, forteller Anine. Da følte jeg meg virkelig som en av de «store jentene». 

– Når jeg rir piruetter må jeg fokusere veldig på linjen jeg skal legge de, så hesten ikke sklir hverken den ene eller andre veien. Deretter må jeg passe på at jeg har et godt spring i galoppen, sier Anine og forklarer videre at  galoppkvaliteten er alfa og omega om piruetten blir god eller ikke! Treneren min sier alltid at jeg skal tenke på «lette frembein», som blir en slags metafor for at hesten er nok oppe i skuldrene.  Maserati har en veldig stor og flott galopp, så utfordringen for meg er å holde han kvikk og kort nok i spranget sitt. Klarer jeg dette er han virkelig god på å gjøre de!

– Jeg holder hesten stilt rundt innvending sjenkel før jeg parerer på utvendig tøyle og får den til å stemple rundt og beholde det gode springet i galoppen, mens den også vender for utvendig sjenkel, forklarer hun. Må også passe på å «mate» nok på med innvendige sjenkel så den ikke lager piruettene for små. Hesten skal også være stilt i den retningen du vender hele veien, denne stillingen skal også være lik hele veien, så du ikke vrangstiller eller overbøyer hesten. Da klarer du ikke få nok eller riktig løft i selve vendingen. Du skal ha samme takt inn i piruetten som du har ut av piruetten. Når jeg skal ut av den tenker jeg litt frem så hesten beholder bydningen og fremadriften. Nå rir jeg mest halvpiruetter i konkurranse sammenheng, men synes egentlig de hele er lettere å ri. For det som er vanskelig med piruettene, synes jeg personlig er inngangen og utgangen, så om du forbreder godt og får en god inngang er du godt på vei!

– Piruetter er en øvelse som krever mye styrke og krefter hos hestene, så dette er absolutt ikke en øvelse som inngår hver dag i vår trening, men er mer for de hardere øktene, sier Anine. Når vi trener på dem, så gjør jeg som regel kvarte vendinger på en firkant på en storvolte. Når jeg gjør de slik så får jeg bekreftet om hesten avventer mine signaler på å vende og at det faktisk er jeg som vender, og ikke hesten. Når det føles bra begge veier begynner jeg å jobbe de mer med å legge de der de skal være i mine respektive yr program. Da er jeg veldig nøye med plasseringen av dem, og at galoppkvaliteten er god hele veien. Arbeidspiruetter på volte er også en fin bruk av piruettarbeidet for å styrke samlingsnivået og kraften og springet i galoppen. – Piruetter for meg gir som sagt en god mestringsfølelse og er en god bekreftelse på om jeg har hesten nok på setet og mellom hjelperne mine, og i den samlingsgraden det kreves at jeg rir hesten i når jeg skal ri yr — klassene. Derfor er jeg så glad i dem, de blir som en check note! Nå går jeg inn i mitt tredje og siste, yr – år. Så vi ser frem til denne sesongen med både mange gode treninger, stevner og piruetter, avslutter den dyktige ungrytteren