Vintertips for frosne ryttere

Når kulda kommer kan det bli smertefullt å være ute i staller og ridehus. Men det finnes små enkle midler for å klare kulda. Ett tips for å ikke fryse er å forsøke å kle seg korrekt. Her følger noen råd om hva du kan tenke på for å ikke fryse i stallen.

Foto: privat.

Lag på lag
Lag på lag er den beste løsningen for å holde kulda ute. Nærmest kroppen er det best å ha ullundertøy som transporterer bort fuktighet. Hvis det er skikkelig kaldt er det bra å ha et godt mellomlag mellom ullundertøyet og ytterklærne. Klær i fleece er bra å bruke som mellomlag. Fleece holder ikke på fukten, men lar kroppen puste og inneholder mye luft som gir bra isolering. Det ytterste lageret bør være vind- og vanntett. Du bør satse på klær som puster godt ettersom de ventilerer bort den fukten som kommer innenifra.

Thermoridebukser
Hvis du rir ute på vinteren anbefaler vi thermoridebukser. De beskytter både mot vind, vann og kulde. Mange leverandører selger også vinterridebukser som er vindtette med fleece på innsiden. Det er mange som synes disse er smidigere å ri i.

Lue og sko
Du fryser først på føttene dine og hodet ditt og det er også disse som leder bort mest varme fra resten av kroppen. En lue som du kan ha under hjelmen eller øreklokker som festes på hjelmen holder deg varm på hode og ører. Det pleier å finnes flere varianter av dette både i hestebutikken og sportsbutikker. For å holde deg tørr og varm på beina bør du velge varme ridesko i vanntett material. Vanter i trefingermodell holder varmen bra på hendene, samtidig som de gir deg et bra grep om tøylene.

Trestigbøyler og varmeputer
Et gammelt tips for å ikke fryse på føttene når man rir er å bytte ut de vanlige metallstigbøylene mot stigbøyler av tre. Det hjelper mer enn man kan tro!Om kulda er langvarig kan det være klokt å investere i de ”varmeputer” som isfiskere ofte bruker ute på isen. Det er små varmende puter som man kan ha i vantene eller i skoene og holder varmen lenge. Spør i din nærmeste sportsbutikk etter dette.

Artikkelen ble første gang publisert 18.12.2018