Nytt år, nye muligheter!

Det er noe helt eget med starten av et nytt år. 365 blanke dager som bare venter på å bli fylt med innhold. Hva ønsker du å fylle 2022 med?

Av Iselin Kavle /Foto: Canva.

Du har sikkert hørt det før: «Nytt år – Nye muligheter». Sannheten er at muligheter sjeldent blir kastet etter oss eller at vi får det tredd nedover ørene. Som oftest må vi gripe fatt i dem når de farer forbi, og enda oftere må vi skape de selv. 

En av de beste måtene å skape muligheter på er å sette seg mål for hvor man vil og hva man vil oppnå. Ordet målsetting har en tendens til å fremkalle én av tre reaksjoner: en god del av oss fylles med akutt kjedsomhet bare av ordet, og luften siver ut av ballongen ved første stavelse. Ikke et vondt ord om SMARTE mål (et akronym for Spesifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk, Tidsbegrenset og Evaluerbart de fleste sikkert har hørt om), men snakk om å ta livsgnisten av en kakerlakk før drømmen i det hele tatt har fått lov å ta form. Målsetting bør først og fremst starte i hjertet, ikke i en teoretisk modell. 

Det andre alternativet er at man fylles med motstand. Denne motstanden er som oftest et uttrykk for redsel. Redsel for å ikke nå målet, for å bli skuffet, for hva andre kommer til å si. Men også redsel for at det blir krevende, at jobben blir hard og veien lang. Hvis du setter seg utfordrende mål så vil det være nettopp utfordrende, og til tider både kronglete og vanskelig. I tillegg er det faktisk ingen garanti for at du når dem, så hvorfor gidde å ta seg bryet? 

Fordi det er et tredje alternativ, og det er følelsen av inspirasjon, motivasjon og energi. Gode mål fører nemlig til det. Gode mål vekker nysgjerrigheten, iveren og innsatsviljen. Og skal du nå målet ditt, være villig til å gjøre jobben og bli med på hele reisen så kommer du til å trenge alt dette. 

Aller viktigst er allikevel følelsen av at dette er noe du virkelig vil og at det er verdt det, for deg. Så hvordan sette inspirerende mål sier du? 

1. Det viktigste først: hva har du LYST til?

For noen kommer det som lyn fra klar himmel, this is it! Like ofte sitter vi også med et ønske, noe vi har tenkt på en stund, noe vi har lyst til, men som vi av ulike grunner ikke har turt gå for. Kanskje er det å starte det første dressurstevne? Eller et ønske om å avansere en klasse? Noen ønsker egentlig at de turte å hoppe? Eller hoppe høyere? Hvorfor ikke legge disse redslene til side i år og kjenne etter: hva er det du har lyst til? Sånn egentlig? Hva er det som gir deg sommerfugler i magen, som tenner gnisten i øynene dine, noe som du vil bli stolt over å oppnå, og er villig til å gjøre en skikkelig innsats for? Å jobbe for drømmene sine kan være både kostbart og krevende, både av tid energi og vilje, så sørg for at det er noe du vil prioritere på dag 117 eller 208 også.

2. Det må være DITT mål

Ikke treneren, foreldre, treningskompisene eller bestevennen. Det er lett å bli påvirket av de rundt deg, og tenke at andres mål kanskje er riktigere eller viktigere enn dine egne, men vi er alle forskjellige. Vi har forskjellige erfaringer, kunnskap og personligheter, og sitter på forskjellige hester. Men aller mest, vi ønsker oss forskjellige ting. For noen er det et ønske om å bli best, for andre er det viktigere å bare ha det gøy. Noen trigges av store og hårete mål, andre av mindre og nærere. Det finnes ingen riktige eller feil mål, bare riktig eller feil for deg og din hest. Det er tross alt du som skal gjøre jobben, -og også du som får gleden når du når det.

3. Hvorfor vil du nå akkurat dette målet? 

Det meste er enkelt i medgang. Det er desto vanskeligere å mobilisere på de mørkeste, kaldeste dagene. Har du derimot tenkt godt igjennom hvorfor det er viktig for deg å få til det du ønsker og hva det vil bety for deg stiller du sterkere når valgene blir vanskeligere. Det er ikke til å stikke under en stol at Norge ikke er det enkleste landet å bedrive hestesport i. I lange, mørke vintermåneder kan motivasjonen lett få seg en knekk. Hvis du hele tiden vet ditt hvorfor og stadig minner deg selv på det blir motivasjonen garantert mer robust. 

4. Lag en plan

Å sette seg et mål, for så å legge det pent på hylla har ingen hensikt. Det er her det skorter for veldig mange. De har et sterkt ønske, setter seg målet, setter i gang med liv og lyst, men glemmer at det er i hverdagen jobben skal gjøres. Hvordan kan du ta deg litt nærmere målet ditt hver dag, hva må du bli bedre på, trene mer på, hva må du lære deg, hvem må du snakke med og hvilke mennesker trenger du ha å med deg på laget? Desto mer detaljert desto bedre, men husk å alltid være åpen for å evaluere. Ting endrer seg stadig så skriv planen din med blyant. 

5. Se det for deg

Våg å drømme drømmen helt ut: hvordan vil det føles når du når målet ditt? Hvordan ser det ut? Hvordan smaker det, lukter det, kjennes det? Hvilke følelser vekker det i deg? Glede? Stolthet? Disse følelsene skal du ta godt vare på, spare på og ta frem igjen når du trenger det. Motgang og uforutsette ting er 100% garantert når man jakter et mål, ikke minst sammen med et levende dyr. Du kan også se for det hvordan du vil være og hva vil du gjøre og tenke de dagene alt ikke går som planlagt eller som ønsker. Når vi ser for oss hvordan vi opplever og håndterer noe på forhånd er det langt større sjanse for at vi gjør det samme når det faktisk gjelder. 

6. Hemmeligheten: veien er det egentlige målet

Om du bare når 80% av målet så er det mest sannsynligvis 75% mer enn om du ikke hadde satt deg et mål til å starte med. Du har lært mer, erfart mer, gjort mer av de riktige tingene. Å nå sine mål er en fantastisk følelse, men hvis du også klarer å glede deg over de små stegene som hver dag tar deg litt nærmere sluttresultatet vil du fylle dette året med mange flotte dager. 

Et år fra nå, hva ønsket du at du fylte 2022 med?

Godt Nytt År!

Iselin Kvaale er rytter, hestefrelst og mental trener. Hun tilbyr 1-1 coaching, kurs og foredrag. Følg @ryttermentalitet på Instagram og Facebook for flere tips og råd. Foto: privat.