Trude GP-klar igjen!

Fra før har Trude Hestengen utdannet tre hester opp til internasjonal Grand Prix. Nå er den fjerde på vei!

Christianslund Fürstino er kun 8 år, og har nå debutert i Grand Prix. Foto: privat.

Tino, som han kalles til daglig har det fulle navnet Christianslund Fürstino. Han er en 8 år gammel DV-vallak e. Fürstenball x Cape Town S. Tino har vunnet HM både for 5-og 6-åringer, og var i finalen i Falsterbo som 6-års. Nå har han debutert og er offisielt Grand Prix-hest!

– Tino er kun 8 år, så det er tidlig med Grand Prix-debut, men han vant sin debut i Int.med ll i oktober, sier Trude og forklarer videre: – I samråd med landslagstrener Pether Markne ble vi enige om å prøve oss i Grand Prix og se hvordan det gikk, og se hva som skal trenes videre på. Jeg er veldig fornøyd med travprogrammet, mens galoppen skal det trenes litt mer på. Planen videre er å ri et par Grand Prix mer nasjonalt i Danmark, og så prøve oss internasjonalt og se hvordan det går. Jeg har VM i Herning litt i tankene, men det jo tidlig for en 9-åring som Tino jo er neste år. Men Disney gikk VM som 9-åring, så det kan la seg gjøre! 

Tobajo Pik Disney e. Tobajo Picez x Walt Disney l har hatt en stor betydning i Trude´´´ sin ridekarriere. Når den ble solgt til Sverige i 2015, lå de på 58. plass på verdensrankingen.
Foto: Line Moen.

Og nettopp Disney har hatt en stor betydning i Trude´s ridekarriere. Trude er fra Spydeberg i Indre Østfold og begynte å ri da hun var 5 år gammel. Hun fikk sin første ponni da hun var 13, og som ponnirytter red hun både sprang og dressur og deltok i NM i begge grener, men hun var på landslaget i dressur. – Da jeg ble juniorrytter valgte jeg å satse på dressur og kjøpte en dressurhest, forteller Trude. Hun var på landslaget som junior, young rider, U25 og ble Norgesmester med Lope N i 2003. – Min foreløbige «once in a lifetime» hest var Tobajo Pik Disney som jeg fikk da han var 4 år, sier hun. Jeg red han opp til internasjonal Grand Prix med to NM-titler som senior og deltagelse i World Cup, VM i 2014, og EM i 2015 hvor vi gikk videre til Grand Prix Special og ble nr. 24. Disney ble solgt rett etter EM, og på det tidspunktet var vi nr. 58 på verdensrankingen. 

Flott ridehus på Hestengen Dressage med fiberbunn, speil, vanningsanlegg og takluftingc. Foto: privat.

Bygde opp ridesenter i Danmark 

Trude flyttet til Danmark for å studere i 2008. – Jeg trives veldig godt her, forteller Trude, og da jeg var ferdig med studiene valgte jeg å bli i Danmark. Jeg giftet meg og vi lette etter gård. Den fant vi i Skælskør i 2013, og her bygde vi opp et ridesenter med plass til 26 hester. Vi bygde også opp senteret med alle fasiliteter som 20 x 60 ridehus, utebane, longeringsvolte, skrittemaskin, sandpaddocker, gresspaddocker, solarium og vaskespilt. Sist år ble jeg skilt og driver nå gården alene. 

Det er plass til 26 hester på Tystoftegård. Foto: privat.

Hverdagen 

– I dag har jeg oppstallører, noen hester i trening og en stalljente ansatt på Hestengen Dressage, forteller Trude. – Hun har fri hver søndag så da passer jeg stallen selv i tillegg til at jeg har tre kveldsforinger hver uke. Jeg prøver å holde fri på lørdager om det ikke er stevner. Hverdagene går med til ridning, passe gården og diverse vedlikehold, forklarer Trude, som kjører både traktoren og de andre maskiner på gården selv. – Det blir ofte lange dager, men jeg trives med det. Jeg har nå en kjæreste som ikke er hestemenneske, så jeg prioriterer å få litt tid sammen med han å gjøre noe annet enn hest 24/7. Det kan være å dra på kino, gå en tur i naturen, dra på stranden om sommeren, se diverse severdigheter eller bare se en film på sofaen hjemme. 

– Det blir ofte lange dager, men jeg trives med det, sier Trude. Her sammen med den 6 år gamle Kick Pleasure. Foto: privat.

Unghester på gang

Etter salget av Disney startet Trude forfra og kjøpte flere føll og unghester. Noen er solgt, men hun har fortsatt flere lovende unghester på stallen. – Kick Pleasure er en 6-års hissig KWPN-vallak e. Sezuan x Wynton som er veldig talentfull og har gått flere MB med gode prosenter og plasseringer. En annen hest jeg forventer meg mye av er den 4 år gamle DV-hingsten Svalegårds Hot Boy e. Hesselhøy Donkey Boy x Blue Hors Hotline. Han ble årets hingsteføll i DV, og fikk en 3.plass i 4-års finalen i Falsterbo i sommer. Dermed er han også direkte kvalifisert til 5-års klassen der neste år. Trude har også en DV-vallak på stallen. Worres Fly High er 3 år og etter Franklin x Dr. Doolittle. Fly ble beste føll i region 2 og var i finalen på Eliteskuet. Hun har nok en 3-års som heter Ragnarok HD og er etter Revolution x Blue Hors Zack, så Trude blir nok å se ofte på konkurransebanene fremover.

Kick Pleasure er en 6-års hissig KWPN-vallak e. Sezuan x Wynton som er veldig talentfull og har allerede gått flere MB med gode prosenter og plasseringer. Foto: privat.