Med fjordhest til HM

Hvorfor skal du ta en fjordhest til ett mesterskap for ridehest? Hvorfor ikke, tenkte Sigrid Skorve Larsen og tok med seg sin 5-åring til årets Hallmesterskap for unghest på Epona. 

Sigrid tok med seg sin 5-års gamle fjordingsvallak til årets Hallmesterskap for unghest på Epona, og tok en 4.plass sammenlagt. Fagermann er etter Kuling x Bjørktind og oppdretter er Jan Even Myklebust. Foto: Juliane Kingren

Av Sigrid E. Skorve Larsen

Fagermann har vært ridd siden mars 2021, i ett jevnt og godt system. Han debuterte på dressurbanen i LB:3 12. juni til 65,9%. Så reiste vi til Starum helgen etter og red til 67,7%, og på Kongsvinger gikk han til 66,7%. Da våget vi oss til Lier horse show hvor vi vinner klassen med 70,4% og blir nr. 1 i en klasse med 15 store, fine brune hester med flinke ryttere og to fjordhester. Så er det fjordhest NM hvor han blir nr. 1 av 22 ekvipasjer i LB med total på 71,9%. Så det var jo etter dette jeg virkelig tenkte:

Hvor god er han egentlig? Kunne han gå unghestklasser? Vi siktet oss inn på Unghestchampionatet i september på Nes og tenkte at dette blir gøy. Etter en titt i statuttene så oppdager vi at vi ikke får delta. Fagermann er jo ikke varmblodshest…

Så etter noen uker med sommerferie tar jeg han med til Hadeland og debuterer LA. For det er jo kjekt å ha noe å trene mot. Debuterer der til 68,1%. Igjen tenker jeg at jeg må da sitte med en fjordhest som er over snittet god? Hvor kan vi sjekke ut dette? Jeg foreslår HM unghest for treneren min. Det er 3 måneder frem i tid. Studerer statuttene fra start til slutt. Vi får være med for vi er norske! Treneren forklarer bedømningen og opplegget. Nervene melder seg allerede da. Men jeg bestemmer meg for at vi gjør det, folk får mene hva dem vil. For sånn er det faktisk, en gang imellom så får man «ugreie» kommentarer på at man stiller med fjordhest. Og av og til så er et blikk nok..

For sånn er det faktisk, en gang imellom så får man «ugreie» kommentarer på at man stiller med fjordhest.

Sigrid E. Skorve Larsen

Vi tar det som en jentetur, for min mangeårige bestevenninne, Stine, blir med! Fagermann på 5 år sin daglige jobb er onkel for unghingster, de lange dagene ute med mye bevegelse er en del av treningen hans. Treningsøktene er korte med hyppige pauser, det fungerer godt for psyken hans. Hver tredje dag er fri og turdag, da går han med vogn eller på tom bak min 8 år gamle hingst. Slik har oppkjøringen mot HM for han vært og det ser ut som det har gitt ønskede resultater.

Vi var veldig spent på stevnet. Vi skulle ut å gjøre noe vi aldri har gjort før. Bedømningen hadde vi ikke vært borti, vi ante jo ingenting om hvordan fjordhesten ville bli tatt imot. Jeg hadde på forhånd laget meg noen prosentgrenser på første klasse, FEIs innledende program. Jeg skulle være meget fornøyd med 60%, litt mindre fornøyd med 58% og litt sur, i ca 1 time med 55% eller lavere. 

Med albatroster i magen entret vi den store hallen på Epona. Pusteøvelsene som var planlagt ble delvis glemt. Jeg hørte treneren min inni hodet: «Gå inn, ri tempovekslinger så han er med deg før startsignalet går». Og det gjorde jeg! Jeg spilte latinske rytmer i hodet for om jeg ikke hadde ridd takt tidligere, så skulle jeg ihvertfall gjøre det i dag! Øvelse etter øvelse fòr forbi, vi hadde ingen klikker. Han gjorde som han skulle. Jeg kjente innimellom at han ble litt dyp, men et lite trykk på så var han oppe igjen. Mellomtravet fløt avgårde, ingen taktfeil. Galoppen har vært litt vanskelig så jeg «safet» litt, det var nok litt dumt for det ble veldig puslete. Så kom siste midtlinjen, jeg boblet inni meg. Jeg var strålende fornøyd med Fagermann, nå kunne prosent bare være prosent, he did great!!! 70,4% ble resultatet. 70,4 liksom! Herregud, er det mulig? Og vi har slått hesten som representerte Norge i VM for unghest. Dommerne ønsker mer selvbæring og kommenterer også at han av og til blir for dyp. Han får 7,5 på trav,7 på skritt og 6,5 på galopp. Karakterene stemmer godt med hvordan programmet vårt føltes og de har absolutt sett våre «svakheter».

Strålende fornøyd med 70,4 % i FEIs innledende program for 5-åringer!
Foto: Juliane Kingren.

Ny strategi for søndagen, vi må ha litt mere trøkk. Vi klarer å ri opp galoppen 0,5 poeng. Det er jeg veldig fornøyd med. Får dessverre noen dyre feil i travprogrammet, jeg klarte ikke å holde han tilbake i mellomtravet, han var altså så framme. Prøvde å hjelpe han alt jeg kunne, men det ble for mye så han slo over i galopp i begge diagonalene. Men jeg bare smilte for han gjorde sine beste mellomtrav før vi feilet. Siste midtlinjen boblet ikke sånn som lørdag, men jeg var absolutt fornøyd. Bare bittelitt skuffet over feilene. Endte her på 67,6% og det er jo langt over prosentgrensen min for å være fornøyd. Vi har positive tilbakemeldinger fra dommerene. God rytme, god bøyning og at han er lydig og bra presentert og det jeg nesten er mest stolt av: Correct ridden! I tillegg har vi fått hyggelige kommentarer fra enkelte medryttere, det tar vi med oss videre. Sammenlagt blir vi nr. 4. Kun 4,6 poeng bak bronseplass. Høres lite ut, men allikevel så er det veldig mye. Veien hjem var en fryd, vi er bare så sinnsykt fornøyd. Lille, søte og snille Fagermann. Drømmehesten jeg har laget selv, temt selv og ridd og kjørt inn selv. Jeg håper vi klarer å holde følge i utdanningen, så kanskje vi sees til hallmesterskap for unghest til neste år også. Det hadde vært dødskult!

-Sigrid og Fagermann