Hvorfor rir du?

– En sterk kjernementalitet bygger selvtillit, guider deg i valgene du tar og sørger for at du beveger deg i riktig retning, sier mentaltrener Iselin Kvale.

Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Av Iselin Kvale

For mange handler mentaltrening mye om teknikker og metoder. Det har sin plass det også, men i min verden handler det mer om holdning, innstilling og verdier. Jeg ser alt for mange ryttere som har mistet ridegleden. Som har glemt hvorfor de begynte å ri og har blitt fanget i en karusell av konkurranser, plasseringer og fargen på rosetten. Det er mye sinne og frustrasjon på ridebanen rundt om, noe hverken ryttere eller hester har spesielt stor glede av. Og resultatene blir deretter. Mitt håp er å kunne bidra til å bringe tilbake noe av gleden i ridningen. Banalt nok har de virkelige gode prestasjonene en tendens til å komme når man fokuserer mer på å ha det bra, fremfor å gjøre det så innmari bra. Viktige spørsmål å stille seg for å finne tilbake kan være: Hvorfor begynte jeg egentlig å ri? Hva er det som egentlig er viktig for meg? For veldig mange er svaret kjærlighet til hesten og samspillet med den. Det er et godt sted å starte. 

Når du vet hva du står for står du stødigere.

Iselin Kvale

Når du vet hva som er viktig for deg tar du bedre valg. Du blir mer robust i møtene med dagene hvor alt ikke er på topp, i perioder med motgang og i situasjoner hvor det er lett å bli nervøs.Det er lett å miste synet av hva som er viktig i møte med en stressende hverdag, resultatjag og konstant påminnelse fra sosiale medier om hva alle andre gjør. Men der er vi ryttere heldige. Vi har hesten som hele tiden hjelper oss å se det større bildet. De bryr seg ikke om sløyfer eller plasseringer, bling eller siste skrik på utstyrsfronten. De bryr seg kun om å ha det godt i kroppen sin, å være trygg med flokken (som inkluderer deg). Det er det viktigste for dem – hva er det viktigste for deg?

– Glede er viktig for meg. Det guider meg i alt jeg gjør med hestene, skriver Iselin Kvale.
Foto: privat.

Glede er viktig for meg. Det guider meg i alt jeg gjør med hestene. Og det skal være like gøy for meg som for hesten min. Blir jeg nervøs prøver jeg å huske på hvorfor jeg gjør dette: fordi jeg synes det er gøy. Synes jeg fortsatt ikke det er gøy må jeg gjøre en endring: enten i treningen, hva jeg trener på eller hvem jeg trener for. Måten jeg forbereder meg på, måten jeg tenker eller kanskje også i hvilke klasser jeg velger å starte. Alt er ikke like gøy alltid, men gleden vil likevel ligge der som en rød tråd gjennom alt. 

For at dette skal hjelpe deg må du ha tenkt og gjort deg opp en mening på forhånd. Ta det opp med jevne mellomrom å se om du fortsatt er på riktig vei, og om du gjør ting på en måte som føles riktig for deg. 

* Drivkraft

Hvorfor rir du?

Hva tiltrekker deg meg hestene?

Hva gir deg deg?

* Verdier

Hva er viktig for deg?

Hvilke verdier har du?

Hvordan etterlever du de?

* Visjon

Hva ønsker du å oppnå?

Hvordan legge til rette for det?

Hvordan ønsker du reisen skal være?

* Holdning

Hva tror du på?

Hvordan møter du oppturer/nedturer?

Hvordan utvikler du deg?

* Partnerskap med hesten

Hvem vil du være for din partner?

Hvordan bygger du et godt partnerskap?

Hvordan får du frem det beste i din partner?

* Support

Hvem vil du ha med deg?

Hva trenger du fra andre?

Hva kan du gi tilbake?

Foto: privat.

Iselin Kvale er rytter, hestefrelst og mentaltrener. Hun har studert psykologi med fordypning i idrettspsykologi. Hun tilbyr 1-1 coaching med ryttere og andre idrettsutøvere samt holder kurs i mental trening. Du kan følge henne på instagram @ryttermentalitet