Nye regler for dressurrytterne i OL

FEI har kommet med nye regler for dressurrytterne som skal delta i Tokyo 2020. Endringene i reglene inneholder hvor mange ekvipasjer som kommer til start? Hvilke Grand Prix klasser? Og reglene for hver enkelt test? Vi har spurt OL-kommentator Heidi Skar.

Heidi Skar vil kommentere OL i dressur som starter 24.07 på Discovery +.
Foto: privat.

– Det vil være 60 ekvipasjer fra 30 nasjoner til start i årets Olympiske Leker i dressur, sier OL-kommentator Heidi Skar. 15 lag med tre ekvipasjer + 15 individuelle. Hvert lag kan ha en reserve ekvipasje. 

– Grand Prix, Grand Prix Special til musikk og Grand Prix Freestyle til musikk er på programmet i Tokyo, forteller Heidi. Den innledende Grand Prix-klassen er kvalifisering til både Grand Prix Special, der lagmedaljene deles ut, og til Grand Prix Freestyle som er den individuelle finalen.

Foto: Skjermdump FEI

– I Grand Prix trekkes ekvipasjene i seks heat etter verdensrankingen, forklarer Heidi videre. De to beste i hvert heat, samt de seks neste ekvipasjene på resultatlisten, totalt 18 ekvipasjer, kvaler til den individuelle finalen, Grand Prix Freestyle.

Foto: Skjermdump FEI

Etter Grand Prix legges de tre lagekvipasjenes resultat sammen, og de åtte beste lagene går videre til Grand Prix Special til musikk, selve lagfinalen. – Den er ikke åpen for de som kun starter individuelt, poengtere Heidi. Grand Prix-resultatet teller ikke med i lagresultatet. Alle rytterne på må ha sin egen musikk til Grand Prix Special, men musikken er ikke karaktergivende/tellende. Grand Prix Freestyle til musikk er den individuelle finalen. Her er musikken poenggivende/tellende. 

Foto: Skjermdump FEI