Stevnerutiner

Dressur Så Klart har tatt en prat med forskjellige dressurryttere på ulike nivåer om deres stevnerutiner. Denne gangen har vi tatt en prat med Mia Snilsberg Enget.

Mia og hennes 15 år gamle Zenit fra et tidligere stevne. Foto: Ingrid Hansen

Mia er en 16 år gammel dressurrytter som fikk interesse som 11 åring for hest da hennes tante spurte henne om hun ikke ville hjelpe til å passe på en shetlandsponni sammen med moren. Etter dette startet hun på rideskole, og fikk etter hvert en rideskoleponni på for. Hun fikk sin første ponni i 2017 men Mia vokste raskt og måtte gå over til hest tidligere enn planlagt. Derav kjøpte familien hesten Zenith som er en 15 år gammel norsk varmblods vallak som tidligere har vært spranghest på høyt nivå. Zenith er nå godt i gang med å omskoleres til dressurhest og har vært et team siden mai 2019. I løpet av denne tiden har ekvipasjen gått fra å starte LC til å debutere i MB denne sesongen.

Til daglig rir Mia for Gunn Skovholdt som også er dressurdommer, så før Mia og Zenit skal konkurrere rir hun alltid gjennom programmet for Gunn på trening slik at hun får forberedt seg best mulig. Ved å gjøre dette får Mia gode tips på hva hun skal tenke ekstra på når hun rir programmet. – For eksempel får jeg alltid beskjed om at jeg må holde hesten aktiv i øvelser, fordi jeg ofte blir litt passiv når jeg skal ri øvelsen. Da vet jeg hva jeg skal fokusere litt ekstra på under programmet på stevnedagen, og hva jeg eventuelt skal øve på selv dersom det er flere dager igjen til stevnet. Jeg passer på at jeg kan programmet, og sitter gjerne og går igjennom det flere ganger i bilen på veien til stevnet, og da tenker jeg også igjennom hvordan jeg skal ri de ulike øvelsene, og hva jeg må huske på når jeg rir dem, forteller Mia.

Mia og Zenit har vært et team siden 2019. Foto: Thomas Henie.

Har du noen spesielle rutiner før du skal inn på konkurransebanen?

-Jeg vil ikke si at jeg har noen spesielle rutiner før jeg skal inn på konkurransebanen. Som regel pleier jeg å varme opp med belegg, så jeg må huske å ta av disse før jeg skal inn på banen. Om det er varmt varmer jeg opp uten jakke, så da må jeg ta på kalvekryss og jakke før jeg går inn på banen også. Det eneste jeg gjør som kanskje er litt spesielt er at jeg går igjennom programmet i hodet mens jeg skritter bort til banen og når jeg skritter under oppvarmingen. Nå er det jo ikke slik at jeg ikke kan programmet, eller at jeg har tid til å sjekke noe om jeg er usikker rett før jeg skal inn på banen, men jeg blir litt roligere av å vite at jeg husker programmet. 

Foto: Thomas Henie

Hvordan håndterer du et dårlig ritt/negativ opplevelse?

Det er veldig lett å bli skuffet og lei seg om det går dårlig på stevne, og jeg har blitt begge disse tingene opptil flere ganger. Likevel, så prøver jeg alltid å se på tilbakemeldingene fra dommeren og min egen opplevelse, og finne ut hvorfor det gikk dårlig og hva som gikk bra. Ble hesten spent, i så fall, hvorfor ble hesten spent? Var det fordi jeg ble spent? Hva gjorde jeg for å takle at hesten ble spent, og kunne jeg ha gjort noe annerledes? I fjor red jeg flere stevner hvor både jeg og hesten var spent, og jeg hadde ingen strategi for å avspenne hesten under programmet. Det endte derfor opp med at Zenith gikk med hodet i været nesten hele programmet, mens jeg ble stresset fordi jeg ikke klarte å ri øvelsene ordentlig og ikke klarte å få han foran sjenkel. Nå har jeg blitt mye bedre til å håndtere det at han kan bli spent på stevner, og jeg klarer i større grad å hente han inn under programmet. Dette er fordi jeg har fått tilbakemelding av både mamma, Gunn og andre på at jeg for eksempel løste det at Zenith ble spent under programmet bra, eller fått tips til hva jeg kunne ha gjort annerledes. Jeg ser også på hvilke øvelser vi fikk til bra, og hvilke jeg må jobbe mer med til neste gang.