Å få hesten til å strekke seg ned og frem

Å ri hesten ned og frem hjelper til å danne grunnlaget for en god kontakt og forbindelse.

Illustrasjonsfoto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Ikke bare er det er en god måte å starte og avslutte en treningsøkt på, men det kreves også på dressurbanen selv på lavere nivå som for eksempel fritt/øket skritt. Det danner grunnlaget for en god kontakt, og forbindelse med hestens munn. Når hesten har forstått konseptet med å strekke seg ut i kontakten og etter forbindelsen, har man et godt grunnlag for den videre utdannelsen.

Det grunnleggende konseptet

Kjernen i å strekke seg ned og frem er smidighet. Formålet med å få hesten til å strekke seg ned og frem er todelt; det forbedrer hestens smidighet og fungerer også som en test av grundighet og lydighet. Hesten er dermed ridd godt gjennom kroppen og går i selvbæring. Det er viktig at ikke bare nakken blir kortere, og at hestens nese ikke kommer bak loddplan. Hesten skal ris bakfra og strekke hele overlinjen og gå inn i kontakten. 

Start i skritt

Som med alt nytt så lønner det seg å etablere det i det enkleste tempoet først. Hvis hesten din ennå ikke vet hvordan den skal strekke seg ordentlig i skritt, er det lite sannsynlig at han har balansen eller styrken til å gjøre det i trav og galopp. Den ekstra hastigheten og bevegelsen i trav og galopp vil gjøre det vanskeligere for en nybegynner å lære å ri hesten ned og frem. En av de største grunnene til at hesten kan være tilbakeholden med å strekke seg ned og oppsøke kontakten, er rytterens hender. Det er viktig at hesten din stoler på hendene dine og aktivt søker etter kontakten. Hvis han er usikker på om du vil gi en myk og elastisk kontakt, vil han nøle med å strekke seg fremover til den. 

Den trinnvises prosessen

Start i en avslappet, men aktivt skritt på en 20 meters volte. Hesten din skal være oppmerksom på hjelperne og marsjere videre, men ikke bli spent eller småjogge. Når du holder hesten din rett og jevn, opprettholder du en utvendig tøyle mens du gir innertøylen din litt fremover og nedover. Merk at dette ikke er en stor bevegelse. Du kaster ikke fra deg tøylen, bare lager litt plass for hesten til å strekke seg inn i. Sørg selv for å sitte i balanse, slik at du ikke tipper fremover og forstyrrer balansen til hesten mens han strekker seg. 

Å få hesten din til å strekke seg ned og frem i kontakten er et verdifullt verktøy uansett nivå.

Hesten skal svare på denne ekstra plassen den får i kontakten innen får skritt, ved å strekke nesen fremover og nedover. Hvis du ikke får svar eller en halv volte eller så, kan du sakte og jevnt samle innertøylen og prøve å slippe ut på yttertøylen for å se om han strekker seg mer villig ned og frem. Hvis du fremdeles ikke får svar må du kanskje gjøre volten mindre. Gjør dette ved å be om mer bøyning rundt innersjenkelen istedenfor å dra i innertøylen. 

Hold hendene stille

Pass på at du ikke drar hesten i munnen når den begynner å strekke på seg. Vær også oppmerksom på at du ikke sager hesten i munnen eller drar hodet ned. Du kan ikke holde hesten på plass. I stedet må du få ham til å søke kontakten, slik at du alltid kan ha hender som er med fremover. 

Ros hesten

Når du får den minste respons på at hesten din vil strekke seg, så ros den med stemmen og klø den på manken. Når hesten din begynner å forstå hva du vil, kan du gi mer tøyle og utvikle strekkingen videre. I starten kan det vær enklere å få til dette på slutten av treningsøkten, da hesten sannsynlig naturlig vil tilby å strekke seg ned og frem. 

Når er det riktig?

Du vet når hesten din vil strekke seg ned og frem i alle gangarter, og hesten din opprettholder sin rytme, balanse og aktivitet. Som rytter skal du kunne endre rammen jevnt og villig, mens hesten alltid holder energien fra bakparten. Hvis du mister fremdriften vil den føle seg ubalansert, forhastet og på forparten – på samme måte som du føler når du går for fort ned en bratt bakke. Etterhvert som hestens styrke og smidighet forbedres, vil du til slutt nå et stadium der du enkelt kan legge hesten helt ned og frem selv i galopp. 

God trening

Kilde: FEI