3 øvelser for å bremse en hastig galopp

Oppnå en galopp som er mer balansert, mer ridbar og litt mindre stressende.

Husk at noen øvelser fungerer bedre på noen hester enn på andre, og det finnes flere måter å redusere den hastige galoppen på. Illustrasjonsfoto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Mens noen hester er naturlig mer fremover enn andre, må selv de heteste hestene lære å bli ridd i en kontrollerbar galopp. Å ha en ridbar galopp kommer selvfølgelig av alt arbeidet med å holde hesten balansert, bruke halvparader og lære dem å akseptere hjelperne. 

Her er tre øvelser du kan bruke til å bremse galoppen. I alle øvelsene nedenfor må rytteren være oppmerksom på å «gjøre sitt», og ikke gå inn i å drakamp med hesten sin. Ved å holde seg balansert og gi tydelige rolige hjelpere, er rytteren allerede på rett vei til å bremse en hastig galopp. Det er også en god ide å gi den heite hesten mange skrittepauser mellom øvelsene – men pausen i skritt skal være med kontakt, form og bøyning for å holde hesten engasjert og fokusert på hjelperne dine. 

1. «Dråper»

Å ri «dråper» kan være en nyttig øvelse. Den ber hesten om endringer i bøyning og retning, men legger ikke til mange stressfremkallende elementer, og forblir forutsigbar for både hesten og rytteren. Er øvelsen ukjent for deg kan du starte i trav for å få tak på det, og deretter gå over i galopp når dere begge er klare for det. 

Å ri øvelsen i galopp:

* Ri i venstre galopp på vei mot kortsiden av banen ved C.

* Rundt hjørnet, og ved C (eller på kvartlinjen hvis hesten din er uerfaren), ri en linje tilbake mot B. 

* Når du kommer mot veggen kan du enten fortsette i kontragalopp noen steg på langsiden, eller gå over i trav eller skritt.

* Fatt høyre galopp mellom F eller i hjørnet (avhengig av hetens utdanningsnivå), og ri samme øvelse hvor du gjør dråpen ved A og tilbake til veggen ved E. 

* Fatt venstre galopp ved M og gjør den første dråpen igjen.

Hvis hesten din er godt skolert, men bare heit, kan de få skrittene med kontragalopp eller en galopp/skrittovergang bidra til å få dem mer balanserte. Hvis hesten er uerfaren kan du bare gjøre overgang til trav og jobbe med å generer en god, svingende rytme før du bruker neste hjørne til å fatte galopp igjen. 

2. Trav-galopp-trav overganger 

Å jobbe på en 20 meters volte med overganger fra trav til galopp kan hjelpe hesten din til å finne en god rytme i galoppen. Denne øvelsen ut til å fungere bra både for late og heite hester. Det er fordi å ri i en rytme og jobbe med overganger, hjelper hestens bakben til å trå mer innunder hesten, noe som skaper bedre balanse og til slutt mer engasjement. 

Trav på en 20 meters volte, og når travet er avslappet og stødig, be om en overgang til galopp. Galopper noen steg kom deretter tilbake til trav ved å bruke kroppen din og en halvparade. Når travet er balansert, be om galopp igjen. Etterhvert kan disse overgangene begynne å komme raskere etter hverandre. Hvis hesten din er uerfaren, legger du inn overgangen når travet er avspent. 

For heite hester kan forventningen om overgangen som kommer ned til trav bidra til å holde galoppen kortere og håndterbar. Fokuserer på å ri overgangene på setet, og få hesten din til å vente på at halvparaden skal signalisere en overgang til trav. Hold en jevn og avspent rytme i trav og galopp. 

3. Sjenkelvikning i trav og/eller galopp.

Ofte er en heit hest vant til å bli ridd uten sjenkler. Dette gjør problemet verre. Uansett om hesten din er heit eller lat, må den være foran sjenkel. En heit hest har kanskje mye fart men har ingen impuls – det er det du til slutt vil jobbe mot.  Skjenkelvikning kan hjelpe hesten din til å akseptere sjenklene uten å løpe avgårde. Du kan starte i trav for å forbedre hesten grunnleggende aksept av sjenklene, før du går videre til galopp. Sjenkelvikning er en god supplerende øvelse, og en hest kan ikke begynne å samle eller engasjere seg mer før han er smidig – så det vil lønne seg senere når du også vil begynne å legge til mer engasjement og balanse.  Start sjenkelvikningen fra midtlinjen mot veggen. Sørg for å regulere tempoet ved å kontrollere hestens sidebevegelser, og ikke la den løpe av gårde. 

Du kan bygge videre på denne øvelsen ved å f.eks. ri noen steg sideveis, deretter noen steg rett frem, og deretter sideveis igjen osv. Dette sørger for at du har kontroll over bevegelsene både fremover og sideveis, og at hesten din er lydhør ovenfor sjenkelene dine og ikke bare løper fremover så snart du legger sjenkelen inntil. 

Til slutt …

Husk at noen øvelser fungerer bedre på noen hester enn på andre, og det finnes flere måter å redusere den hastige galoppen på. Å få hjelp til øvelsene fungerer som vanlig best sammen med en god trener eller instruktør, som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av treningen med hesten din. 

God trening!

Kilde:FEI