2 års jubileum for ryttergruppa i Idretten skaper sjanser

6. mai i 2019 var startdagen for ryttergruppa i prosjektet Idretten skaper sjanser på Tune Ridesenter. Dagen ble markert med kake, blomster og taler for å feire oppstarten av den første ryttergruppa på Tune Ridesenter.

Fornøyde deltager feirer 2-års dagen til den første ryttergruppa i Idretten skaper sjanser; fra venstre Silje Grønberg, Maria Kristiansen og Anita Johannessen.
Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Daglig leder i Idretten Skaper Sjanser, Morten Nyborg, takket ridesentereier og prosjektkoordinator Gina Lindbæk Hansen samt Råde- og Onsøy Rideklubb. – Vi startet for to år siden med seks stykker rett fra gata, og gratulerte alle utøverne og Gina som virkelig har gjort en innsats og kommet seg inn i en ny verden, sa Morten i sin tale. 

I dag ble 2 års jubileet markert med kake, blomster og taler på Tune Ridesenter for å feire at den første ryttergruppa startet. Fra venstre Gina Lindbæk Hansen (Tune Ridesenter), Morten Nyborg (Daglig leder i Idretten Skaper Sjanser), Tine Skoftedal Fossing (NRYF) og Anita Johannessen Foto. Dressur Så Klart/ Line Moen.

-Nøkkelen for at et ettervern skal være vellykket er et engasjement utover arbeidstider og mandat, forteller Gina. Med Idretten skaper sjanser har vi et personlig engasjement i utøverne utenom kjernetiden de er her på stallen, og det har skapt samhold her på Tune. Så prosjektet har blitt en større del av livet enn hva jeg hadde sett for meg. Det er ikke alle som har benyttet seg av sjansen de har fått, fortsetter Gina, og det kan selvfølgelig være trist at man ikke lykkes i alle tilfeller. Men desto viktigere er det å glede seg over de som kommer seg videre i livet og har utbytte av Idretten skaper sjanser.  – Skal man lykkes så må deltagerne selv ha tatt valget om å være rusfrie, sier Gina, og det må de velge hver eneste dag. De fleste ønsker seg et «vanlig liv», men kan fort glemme at et vanlig liv også inneholder tunge dager og utfordringer. Det å stå i det uten rus, kan være tøft.

– Å få Idretten Skaper Sjanser inn på stallen har gått overraskende bra. Jeg synes det gikk veldig kort tid før det ble den naturligste ting i verden for alle, sier Gina. Mitt inntrykk er at oppstallørene her på Tune aldri har gjort forskjell på rytterne fra Idretten Skaper Sjanser eller de andre rytterne på stallen. Flere av deltagerne har sagt de synes det er deilig å være her fordi de ikke blir sett på som annerledes. – Jeg har ikke merket noe til det, sier Anita Johannessen som har vært med i prosjektet siden dag en. Her har jeg følt meg velkommen fra starten av. Anita hadde ingen hesteerfaring da hun startet, og det tok 4 måneder før hun kom seg opp på hesteryggen. – Jeg var så redd at jeg holdt på å tisse i buksa, ler Anita, som nå rir fast 2-3 ganger i uka. 

Anita Johannessen har vært med i prosjektet siden dag en, og er i dag en mentor og et forbilde for de andre deltagerne i gruppa. – Selv om vi er rusavhengige så er ikke vi de eneste i verden som har problemer. Det har stort sett alle, det har jeg også lært mye av her, sier Anita. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Mentor

Silje Grønberg er det nyeste tilskuddet til gruppa og har Anita som mentor. – Det har hatt veldig mye å si for meg, forteller Silje.- Jeg har fulgt med på Anita, og det er ganske imponerende for meg å se hva hun har fått til, så det er godt å ha Anita som forbilde. Jeg ble så godt tatt i mot, og vi rir nå sammen 2-3 dager i uka, sier Silje. På spørsmål om hvordan det føles å være mentor, svarer Anita at hun ikke tenker så mye på det, men det føles godt å være et forbilde. Jeg vil jo at det skal gå bra med alle, og det er viktig at alle får en sjanse – akkurat som jeg fikk, avslutter Anita.