– Nesten som å gå opp til eksamen

Under L-stevne på Atlungstad Hestesportssenter forrige helg gikk det flere unghestklasser. Dressur så klart har tatt en prat med Anine Thoresen (TANU)og Maren Lang-Ree (HEDE).

Anine Thoresen kjøpte sin 4 år gamle Rasputin (e.Blue Hors Romanov, mf. Blue Hors Don Schufro)som 8 måneder gammelt føll, og det var fargen og stamtavlen hun falt for: – Det var en høstkveld jeg satt og lette på internett, og egentlig var jeg på jakt etter en hoppe på rundt 3 år. Moren hans heter Mischu, som er av Gravvænge stammen, en av Danmarks viktigste hoppestammer har jeg blitt fortalt.
Rasputin vant føllskuet sitt på Fyn i 2006, og var på forbesiktigelse på Tune 2008, anbefalt stilt til kåring.
Jeg har ventet med dette, han er jo en stor gutt, vokser fortsatt og har ikke vært klar. Jeg må nok inrømme at jeg er mer opptatt av ridningen enn avlsbiten.

Thoresen er selv 31 år, og har hatt noen års ridepause grunnet studier: – Jeg eide Chutney (SWB) e. Chapman 757 som jeg fikk ridd jr, young rider og et par Grand Prix på før jeg solgte ham til en familie utenfor New York. Det var tungt. Jeg kjøpte ham som 6åring av Trine Lise Greni.

Thoresen har gjort hele jobben med innridningen selv: Jeg begynte å sitte på ham februar 2009 og første gangen tok han det med knusende ro. Vi rede to runder rundt i hallen uten leier, og det var liksom den naturligste ting i verden. Han er en veldig trygg hest, bortsett fra noen glade bukk nå og da.

– Var veldig spent på stevnet, Rasputin stod på Atlungstad fra kvelden før og gjorde ikke annet enn å skrike til alle de andre hestene og mase.
Men,de skal jo lære seg å overnatte borte…
På Hamar varmet jeg opp med skritt på løse tøyler i 25 minutter og travet hele 2 runder. Hesten fungerte fint, og dommerne var veldig fornuftige og la opp testen så det passet hestene. Vi red lenge uten skrittepause, så hestene ble dypere og dypere. Flink hest, men ble veldig veldig sliten stakkar. Hjalp vel ikke akkurat at mor fikk krampe i leggen!
Dommerne diskuterte mye og jeg hadde håpet på å krysse 80 % grensen, men 89,75 % var over all forventning. Helt utrolig gøy! Når man har gjort all jobben selv er jo dette nesten som å gå opp til eksamen.
Jeg merker at han virkelig nyter å vise seg frem, og han er alltid så ivrig på å gjøre jobben sin!

Rasputin er kongen på haugen hjemme på Tandberg Gård i Bærum, og lever et lykkelig liv med et nesten 10 mål stort uteareal året rundt, og Dressur så klart håper dette er en hest som er lett å fange inn: – Han blir sur om han må stå i en liten paddock, sier Thoresen.

Maren Lang-Ree har høstet mye god omtale for sin 5 år gamle hoppe, Systole (e.Negro. mf. Davignon.) og gjorde det godt under stevnet på Atlungstad, som er hjemmebane for ekvipasjen.
Lang-Ree red inn sin første hest da hun var 6 år, og fikk en urinnridd shetlandsponni: – Det ble en litt brå start på ridekarrieren, sier hun. Da hun vokste fra shetlandsponnien, red hun eldre og rutinerte læremestere, enten lånt av naboer eller arvet. Systole er den første hesten hun har «plukket ut» og kjøpt selv: – Jeg kjøpte og hentet henne i Sala 18 mai 2007 hos privat selger. Hun er en kjempetrivelig hest, men en bestemt dame og til tider litt vel damete. Hun er ridd jevnt nå siden jeg fikk henne, men var ikke ridd veldig mye før hun kom til meg. Hun hadde vært på en 3-årstest i Sverige, hvor hun havnet midt på resultatlisten.
Jeg er veldig fornøyd med alle resultatene vi har oppnådd, og vi gjorde det veldig bra i fjor, på 4års finalen, som første uplasserte og med kun flotte hingster foran på resultatlista!
Vi vant 4års championatet veldig fornøyd med årets resultater hitti, en første, en andre, og en tredjeplass har vi fått, på tre starter.
Ekvipasjen rir for Cathrine Steen, som er tyskutdannet berider. Lang-Ree rir også for danske Nicolai Kowalski en gang i måneden.