Brenner for rekruttering

– Stallen vår har alltid vært et møtepunkt for barn og ungdom. Her er det faste rammer der de fortsatt får utfoldet seg på en trygg måte, sier Mia Eggum Storå, som driver Harstad Hestesportsenter.

 Mia Eggum Storå (35) er fra Harstad hvor hun bor og driver Gamnes Gård/ Harstad Hestesportsenter som er en familiegård sammen med mann, 2 barn og pappa. 
Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Satset på hest

– I 2004 solgte mine foreldre melkekvoten og vi startet satsningen på hest, forteller Mia. Min far startet som amatørtrener og min mor startet opp med stellekurs for barn samt litt utleie. Så ballet det på seg med hester, kursdeltagere og oppstallører. Vi hadde da 52 stallplasser og alt var fullt. Da var jeg akkurat ferdig med den 3 årige videregående skolen i Sverige, og kom hjem og jobbet litt som stallansatt. Jeg skjønte at det var dette jeg ønsket på å holde på med videre også, og at jeg ville trenge mer erfaring, forklarer Mia videre. Så jeg dro til Italia hvor jeg jobbet som groom på en sprangstall et halvt år. Deretter tok jeg ridelærerutdannelsen på NHS med praksisåret mellom trinn l og ll på NHS, og jobbet to år som rideskolesjef på Alna Ridesenter i Oslo før jeg vendte snuten hjemover i 2011. Den gangen hadde vi ingen rideskole, men kun noen stellkurs. På stallen hjemme hadde vi en stor del med travere som konkurrerte på topp nivå både i nord, sør og utenlands. Så jeg satte i gang med en liten rideskole med en time en dag i uka. Det var ikke noe nivå, så her var det bare å starte opp å legge grunnlaget. I dag har vi rideskole fire dager i uken med 2-3 timer hver dag, og totalt 55 elever i uka. Stallen har plass til 32 hester. 11 av dem er rideskolehester, og 9 er private oppstallører. Vi har 12 egne hester hvorav noen er avlshopper, unghester under innkjøring/temming samt løpshester. 

Møtepunkt 

Stallen har alltid vært et møtepunkt for barn og ungdom. – Her er det faste rammer der de fortsatt får utfoldet seg på en trygg måte, sier Mia. Det er alltid med en elev med skolehest på stevner og dømmer jeg på et stevne så er det med to elever. Rekrutteringen inn i travsporten og ryttersporten er noe vi brenner for, så her er det alltid plass til flere! 

– Rekruttering inn i travsporten og ryttersporten er noe vi brenner for, så her er det alltid plass til flere, sier Mia. Foto: privat.

– Å drive med hest generelt i nord er vel galskap, ler Mia. Skal vi på stevner eller løp utenfor kommunegrensa er det minst 3 timer kjøring en vei, så det må planlegges og kalkuleres med vær og vind både sommer som vinter. Men siden sommeren og all plassen vi har rundt oss, så har jeg ikke ønsket å være noe annet sted. For tiden har vi ikke ridehus (men det er under planlegging), så rideskolen har vinterstopp på tre måneder fra desember til februar. Da er det kaldest, mørkest og uforutsigbart med underlaget i denne perioden. Så da går alle hestene ut som fôrhester der rideskoleelever kan ha egne dager de har hesten. Dette er veldig populært tilbud og skolehestene holdes i gang med mye turridning. 

På Harstad Hestesportsenter finnes det også tilbud for de helt yngste. Foto: privat.

Hverdagen

– Min hverdag starter med å få ungene i barnehage og på skole, sier Mia, og forklarer videre at deretter er det stallen med kjøring, ridning, møkking, traktorkjøring, undervisning som står for tur. Ettermiddagen innebærer henting av barna, lekser og middag før rideskolen starter. Kontorarbeid på gjøres på kveldstid. – Det er veldig givende å kunne styre sin egen dag, da ikke alt må gå etter klokken, sier Mia. Med det som ikke blir gjort i dag må gjøres i morgen. Jeg er ekstra heldig som har en flott mann som jobber turnus som fisker og er dermed hjemme i lengre perioder. Jeg har også en pappa som er med i driften og en lillebror som aldri sier nei når hjelpen trengs. For ikke å snakke om jobben med dyrene, nærheten og takknemligheten som er både fra 2- og 4 beinte rundt meg. Det gjør de lange dagene korte og så verdt det. Dette er ikke noe jeg kommer til å bli rik av, men det gir meg glede og tak over hodet. 

Harstad Hestesportsenter ligger rett utenfor Harstad sentrum, og kan by på magiske turmuligheter. Foto: privat.

– Etter to år uten egen konkurransehest har jeg nå fått min første ordentlige konkurransehest, sier Mia. Det er en 8 år gammel svensk varmblods som heter Hipster. Så denne sesongen gleder jeg meg virkelig til! Jeg starter både sprang og dressur, og er like glad i begge grener. Men denne sesongen blir det nok dressuren det skal satses på pga sesongens terminlister for Troms rytterkrets. Han er ikke startet i dressur tidligere så vi har som mål å komme opp i LA og kanskje snuse litt på MC denne sesongen.