Støtteapparatet: Møt moren til Mathilde og Elise Klaesson

– Foruten å være forelder har jeg mange roller i støtteapparatet, forteller Merethe Blikstad. Jeg er trener, berider, sjåfør, mental støttespiller, sponsor, manager m.m. Det funker stort sett veldig bra. 

Møt moren til Mathilde og Elise Klaesson: Merethe Blikstad. Foto: privat.

Av Charlotte Moen

– Jeg har alltid vært en hestejente, forteller Merethe Blikstad. Jeg begynte på rideskole i ung alder, fikk egen ponni når jeg var 12 år, og første hest når jeg var 16 år. Jeg var allsidig i unge år, og startet både sprang, dressur og feltritt. Etter videregående begynte jeg min utdannelse på Flyinge i Sverige. Jeg gikk først en toårig utdannelse som het “stallsjefsutbildning”. Det var en god grunnutdannelse der vi lærte litt om alt som har med hest å gjøre. På formiddagene hadde vi teori der veterinærlære, hovslageri, foringslære, avlslære, teoretisk ridelære, økonomi og mye mer sto på timeplanen. På ettermiddagene jobbet vi med hestene. Rideutdanningen var nok mer allsidig den gang enn det vi ser nå, så vi hadde både dressur, sprang, feltritt, unghestridning, galopp og kjøring på agendaen. Etter de to årene fikk jeg en stipendiat, og kunne gå videre som beriderelev i ytterligere to år og det var utrolig lærerikt. Vel hjemme i Norge startet jeg min egen virksomhet på Bråthen Gård i Aurskog, og der er jeg enda. Jeg jobber og har alltid jobbet som berider og trener her hjemme. Tidligere reiste jeg en del rundt og holdt kurser, men nå er jeg nesten bare hjemme.

Ridning og hest «inn med morsmelken»

Døtrene Elise (25 år) og Mathilde (20 år) fikk ridning og hester “inn med morsmelken”. – De hadde tilgang på ponnier fra de kunne gå, og har alltid vært veldig glad i, og interessert i hestene. De har begge vært aktive dressurryttere i de aldersbestemte klassene. De har deltatt i stort sett alle NM siden 2009, og vi har hatt mange turer med begge to til både Nordisk og Europamesterskap. Det har ikke vært vanskelig å finne ut hva feriene skal brukes til, sier Merethe. Denne sporten har tatt oss rundt til mange kriker og kroker i Europa.

Elise på ponnien Nadyr du Bois. Foto: privat.

Jentene er både like og ulike. Elise er forsiktig og følsom, mens Mathilde i tillegg har bestemthet og mer” trøkk” i sin ridning. De utfyller hverandre godt, og begge rir på hestene våre. Vi har alltid sagt at hestene tilhører familien, og derfor kan vi ri på dem alle tre, uten at noen føler mer eiertrang enn andre. Det er en styrke for oss at vi kan hjelpe hverandre og diskutere forskjellige løsninger og teknikker ved behov.

Mathilde har nå flyttet til Pether Markne og Per Sandgaard på Broholm i Danmark.
Foto: privat.

Støtteapparat

– Foruten å være forelder har jeg mange roller i støtteapparatet, forklarer Merethe. Jeg er trener, berider, sjåfør, mental støttespiller, sponsor, manager m.m. Det funker stort sett veldig bra. Jentene er vant med å se meg i en trenersituasjon mange timer hver dag i hele oppveksten, og har aldri hatt problemer med å ha meg som trener. Jeg ser at det ofte kan være utfordrende i mange familier. Vi har også samarbeidet med andre trenere i alle år. Det er fint for jentene å av og til få faglig påfyll fra andre, men også lærerikt for meg å høre andre undervise dem.

Noe av premiefangsten fra NM i 2020. Foto: privat.

Takknemlige

-Jentene er takknemlige, og vet at de er heldige på mange måter, sier Merethe. De har en klar fordel ved å bo rett ved siden av stallen og hestene, men de må også jobbe for å få drive med dette. De har hjulpet til med stallarbeid fra de var helt små. Mathilde har jobbet heltid i stallen det siste året. I fjor var hun et år hos Kyra i England, og planene er at hun fortsatt skal satse på hest og ridning noen år fremover. Hun har nå flyttet til Pether Markne og Per Sandgaard på Broholm i Danmark. Elise har slitt med astma og allergi mot hest i hele oppveksten, og derfor bestemt seg for å gå en annen yrkesvei. Hun studerer nå medisin på det tredje året, men vil nok alltid ha en fot innenfor dressursporten.

Heidi Elvenes, Merethe Blikstad, Mathilde Merethe Klaesson og Thia Nielsen under fjorårets Norgesmesterskap. Foto: privat.