Favorittøvelsen til Isabel Freese

– Min favorittøvelse er versade, forteller Isabel, som bruker den mye i sin dagligdagse trening. 

Den norske dressurrytteren, Isabel Freese, er førsterytter hos Schockemöhle i Tyskland.
Foto: LL-foto.de

– Versade er så bra å gjøre i trening da øvelsen gjør at man får god kontroll på hesten, forklarer Isabel. Den er veldig avslørende og forteller deg om du har kontroll, og om hesten din er lydig. Versaden gjør at hesten går bøyd rundt innvendig sjenkel og inn i yttertøylen. Jeg trener ofte overganger i versaden. Fra trav gjør jeg overgang til skritt, skritter noen steg og rir frem i trav igjen. Målet med øvelsen er å holde hesten på linjen med samme trykk på utvendig tøyle, og holde kontroll på skuldrene. Husk at når du rir i skritt så er det ikke en pause – det er en øvelse. Målet er å få bakparten mer innunder, så man må ri skrittet å fange det opp med setet, råder Isabel. 

Å jobbe hestene i versade gjør de smidige og lydigere for hjelperne. 

Isabel Freese

– Med de uerfarne hestene starter jeg med å trene denne øvelsen på sporet langs veggen, forklarer Isabel. Med de mer erfarne hestene gjør jeg øvelsen på kvartlinjen eller på midtlinjen. Utfordringen er å holde skuldrene på plass og på en rett linje. Når hestene er trygge på dette gjør jeg også mer tempoforandringer i versadene. For eksempel samlet trav – mellomtrav – og tilbake til samlet trav. – Jeg gjør også versade i galopp, forklarer Isabel videre. Her også for å få kontroll og innvendig bakben innunder hesten. Jeg bruker det også som forberedelse til piruetter og for å kunne flytte skuldrene i den retningen jeg vil. 

God trening!