Når er hesten klar for å lære changementer?

Det er alltid delte meninger om når og hvordan man skal introdusere changementer til hesten. 

For dressurhester er det selve changementet og kvaliteten på dem som står i fokus. Illustrasjonsfoto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Spranghestene har en tendens til å lære dem ganske tidlig ettersom de blir både nyttige og nødvendige etterhvert som hindrene blir større og banene mer tekniske. Men det også noen forskjeller på changementene for den gjennomsnittlige dressur- og spranghesten. Mens du i begge grener vil at changementene skal komme på hjelpen å være lette å ri, er teknikkene litt forskjellige. For spranghestene er det endelige målet å få hesten til å komme i god balanse til hinderet. Om hesten bytter en etter bak, eller bytter et steg tidligere enn du planla, er det som regel ikke et stort problem, da du ikke får en karakter for det. 

For dressurhester er det selve changementet og kvaliteten på dem som står i fokus. Dette betyr at byttet utføres korrekt, og skjer nøyaktig for rytterens hjelpere på det stedet man ber om det. I tillegg skal man sørge for at kvaliteten på galoppen holder seg både før og etter selve byttet. 

Kvalitet er fokus for changementer i dressur

Så hvordan vet du når hesten din er klar for å lære changementer? Her kommer et forslag til en liten sjekkliste. Hvis du ikke er trygg på at hesten din kan utføre disse øvelsene, må du sannsynligvis gjøre litt mer forberedelser før du introduserer den for changementer. 

1. Du har en balansert kontragalopp 

Hesten din kan enkelt opprettholde kontragalopp rundt arenaen. Også på en storvolte uten å bli hastig, bryte til trav eller miste balansen. Kontragalopp er en god test av aktivitet og rakhet, som er nøkkelen til å utvikle gode changementer når du går oppover i klassene. 

2. Enkel bytter (via skritt) 

Du bør kunne utføre gode enkel bytter før du begynner å be om changementer. Noen ryttere vil lære inn changementene ved å gradvis fjerne skrittstegene i de enkle byttene, selv om dette kan føre til at man mister noe av fremadbydningen. Uansett trenger hesten din å klare å samle seg i galoppen og gjøre en direkte overgang til skritt (da det er denne galoppen du skal ri changementet fra senere). Og deretter gå over i ny galopp uten motstand. Hvis det er vanskelig å utføre enten skritt/galopp eller galopp/skritt overgang, så er hesten din ikke klar for å samle seg nok til å utføre changementer enda. 

3. Du kan enkelt velge galopp

Å trene på de enkle byttene (altså bytter via skritt) er det viktig å merke seg at disse ikke alltid trenger å være fra rett galopp. Man kan variere og også lage enkel bytter fra kontragalopp. Å være i stand til å få den galoppen man ber om, er et godt grunnlag for changementene. Å variere de enkle byttene gjør at hesten ikke kan forutse hva som kommer, og man får trent lydighet samtidig. Om hesten ikke helt forstår hjelperne er det greit å vente med å introdusere den for changementer, så den ikke blir forvirret og du risikerer at den ikke fatter i den galoppen du ber om. 

God trening!

Kile: FEI