Favorittøvelsene til Mathilde Merethe Klaesson

– Jeg er veldig opptatt av å få hestene løsgjorde, så storvolten er egentlig min beste venn, forklarer Mathilde.  

– Storvolten er egentlig min beste venn, sier Mathilde Merethe Klaesson. Foto: Tiril Lundaas.

Det høres kanskje litt kjedelig ut, men det er rett og slett fordi storvolten ender aldri. Jeg kan bare ri runde på runde, helt til jeg får det slik jeg vil. På storvolten rir jeg mye overganger, både i og mellom gangartene, tempovekslinger, halvparader og sidebevegelser.

– Jeg «eksperimenterer» mye med sitsen, og lar meg stadig fascinere av hvordan små endringer i sitsen min påvirker hesten. Overganger og tempovekslinger rir jeg for å få hestene lydige for hjelperne. Jeg rir sjeldent i samme tempo lenge av gangen. Selv om jeg rir mye på storvolten, så må det ikke bli kjedelig. Hesten skal være med på små og store tempovekslinger, og hele tiden være på alerten og med på leken. Jeg vil at de skal reagere på akkurat det steget jeg ber om, og for et lett signal. Gjør de det, får de ros, og gjør de ikke det, så prøver jeg igjen. Jeg er opptatt av at hestene skal reagere for lette signaler, rett og slett for at det ikke skal bli så slitsomt å ri – jeg er kanskje litt lat, ler Mathilde. 

Mathilde Merethe Klaesson er regjerende Norgesmester for U25.
Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

– Jeg rir mye halvparader, for å få hestene til å vente, men jeg bruker det også som et hjelpemiddel for å få de samlet og mer aktive bakfra. Når jeg rir en halvparade, så bremser jeg opp hesten med sete og hånd, og går også litt på den med sjenkel. Her er det viktig at hestene er lydig for hjelperne, slik at «øvelsen» bare varer i et par steg. Selv om jeg bruker øvelsen for å samle hestene, skal den også kunne gjennomføres i en dypere form.