Fakta om hestens ansikt

Her er noen fakta om hestens hode og ansikt som faktisk også kan hjelpe deg når du rir og steller din egen hest.

Hesten signaliserer mye gjennom ansiktsuttrykk. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Skjelanger.

1. De kan ikke pust gjennom munnen! Hester, i motsetning til mange dyr, puster bare gjennom nesen og kan ikke puste gjennom munnen. Hvis du har ridd eller sett på hester som galopperer, har du sannsynligvis hørt de lage lyd hvert steg. En hest vil faktisk holde pusten når den hopper over et hinder.

2. De har absolutt lange tenner! Hestenes tenner vokser ikke når de eldes, men de ser til å gjøre det. Tannkjøttet trekker seg opp mer etter hvert som hester blir eldre, og derfor vil det se ut som om hesten har lange tenner. For øvrig opptar hestens tenner mer volum i hodet enn hjernen deres. En voksen hingst/vallak har 4 tenner mer enn hoppene, som har 36 totalt. 

3. Øynene deres er store! Hester har de største øynene til noe landpattedyr på jorden. Øyet får ekstra beskyttelse av et tredje øyelokk på innsiden av øyet, som kan lukkes over øyeeplet på en diagonal måte som et skjold. De ser også gjenstander bedre når de står i kontrast til bakken. Det er virkelig utrolig at hester i det hele tatt kan hoppe så bra ettersom de har betydelig mindre dybdeoppfattelse enn mennesker. Hester har bedre nattesyn enn mennesker justert til mørket, det tar dem lengere tid å venne seg til plutselige overganger til lys. 

4. De har faktisk en dødvinkel. Selv om hesten nesten har 360 graders synsfelt (nesten fire ganger det menneskene opplever), reduseres det med omtrent fem grader på hver side for et 350-graders panorama som er nyttig i naturen for byttedyr. De fleste hestemennesker vet at hestene deres ikke kan se rett bak dem eller rett foran dem. Å huske dette kan også være nyttig når du klemmer en motvillig hest. Det samme gjelder når du introduserer hesten din for skumle elementer på arenaen. Ikke anta at fordi du kan se noe, så kan hesten din det også. På grunn av sine vidstrakte øyne kan hester faktisk observere to separate ting samtidig. En anelse om at hesten din gjør dette, er hvis ørene peker i to forskjellige retninger.

5. De kommuniserer via ansiktet. Hester har ekstremt smidige ansiktsignaler, og bruker disse til å kommunisere subtilt med hverandre. Forskere ved University of Sussex i Storbritannia oppdaget at hester har enda mer ansiktsuttrykk enn sjimpanser. Hvis du følger nøye med, vil du få en bedre forståelse av hva hesten din prøver å fortelle deg. Du har sannsynligvis sett en hest få øynene opp når den er redd eller overrasket. Hester bruker også en versjon av smilende som en form for underkastelse med andre hester. Flate ører bakover viser en sint eller truet hest, mens stadige roterende ører kan være et tegn på å slite med å holde tritt med en høy mengde sensorisk informasjon. Hester har også presenile lepper som de kan bruke til å ta tak i gjenstander, som alle med håndfull godteri uten tvil har lært. De vil vrikke med nesen, avsløre tennene og klappe munnen både for å uttrykke følelser og for å prøve mengden duft som viktig informasjon. 

6. Deres kinnskjegg har formål. Mens hele hestens ansikt har økt følsomhet og fordeler med forsiktig klining og stell, er kinnskjegget utsøkt responsive. De sender meldinger til hjernen for å hjelpe hesten med å forstå miljøet og kompensere for de blinde flekkene foran dem. Selv om trimming av hestens kinnskjegg pleide å være obligatorisk for utstillere, er de nå intakte ettersom vi vet hvor gunstige de er for hesten. FEI´s nye regler som trer i kraft fra juli 2021 som forbyr hester å konkurrere i FEI-arrangementer hvis hestens sansehår er klippet eller barbert. Unntak fra denne regelen inkluderer hår som er fjernet av veterinær for å forhindre smerte eller for å tillate veterinærbehandling. Sansehår inne i ørene kan heller ikke bli klippet. Neste gang du koser deg med hesten din, legg merke til hvordan den bruker kinnskjeggene så forsiktig. Du vil være glad for at du lar dem vokse, og at de nå også er beskyttet i konkurranse!

Kilde: FEI