Trening & foring

Skal en hest prestere så vi avhengig av et godt støtteapparat. Utenom trening så er riktig foring en av våre viktigste hjelpefaktorer for at hesten skal prestere optimalt. Vi har tatt en snakk med dressurrytteren Gina Wiig om hvordan hun trener og forer sine konkurransehester. 

– Shadow er min andre konkurransehest, sier Gina. Han er en 8 år gammel vallak e. Quarterback x Hotline som jeg har veldig stor tro på! Foto: EQUIPEPHOTO 

#Inneholder produktplassering

Gina begynte å ri da hun var 3 år i ponnirideskolen på Drøbak Ridesenter. – Min far har alltid drevet med hest, og det ble derfor helt naturlig at både storesøsteren min og jeg også begynte, forteller Gina. Det var sprang det gikk i for oss begge, og da jeg var 10 år fikk jeg min første hest. Jeg har hatt flere hester oppgjennom årene, men den som fikk meg til å begynne med dressur var Bambus. Han var egentlig spranghesten til søsteren min som jeg arvet, men siden vi ikke hadde så god kjemi på sprangbanen, så ble det til at vi prøvde oss i litt dressur og fant ut at det ikke var så verst. Der resulterte i at etterhvert ble det mange stevner; både AEG og Oslo Horse Show og flere mesterskap og championat for unghester. 

Veien til Noreødegården

– Det var de årene jeg jobbet for Siril Helljesen som virkelig var med på å lage meg til den jeg er i dag, forteller Gina. – I 2014 flyttet jeg til Allan Skov i Danmark, og her lærte jeg utrolig mye om unghest blant annet. Når jeg flyttet tilbake året etter jobbet jeg for Lars og Jonas i fire måneder før jeg fikk muligheten til å starte opp egen drift på Nesodden. Der leide jeg en stall, og kom ganske godt i gang med å få elever og hester i trening. Etter ett år på Nesodden flyttet jeg til Vinterbro mens vi håpet så inderlig at vi skulle få starte opp på ridesenteret i Moss, og her er jeg da fortsatt den dag i dag. Nå kalles det Noreødegården Ryttersportsenter. 

– Målet vårt er å starte Grand Prix igjen til sommeren og ri NM, sier Gina om Diadalos. Eller Diddl som han kalles til daglig. Foto: privat.

Konkurransehester

En av Ginas konkurransehester er Diadalos, som er en 13 år gammel vallak e. Dancier x Lauris Crusador. – Han er rett og slett min beste venn, sier Gina. Diddl, som han kalles til daglig, kjøpte jeg da han var 8 og da gikk han MB. I 2019 debuterte vi i Grand Prix, men den høsten fikk han dessverre en veldig alvorlig seneskade i gaffelbåndet, og det ble fullstendig stopp. Så fra å være verdens lykkeligste så ble fallet stort! Med tett oppfølging av veterinær ble han friskmeldt i august 2020. – At han har holdt seg så godt i kroppen når han kun har skrittet, er blant annet takket være godt fôr, forklarer Gina. Han har fått tilskudd fra Equistro, og selv om han kun har skrittet så har han fått kraftfôr fra Dodson & Horrell. Når er han i full trening igjen, og føles bedre enn noen gang. Målet vårt er å starte Grand Prix igjen til sommeren og ri NM. Kanskje også noen stevner utenlands i løpet av høsten om verden tillater det. 

– Shadow er min andre konkurransehest. Han er en 8 år gammel vallak e. Quarterback x Hotline som jeg har veldig stor tro på! Han er nok bedre enn Diddl, men også litt mer utfordrende, sier Gina. Når jeg fikk han for ett og et halvt år siden gikk han så vidt det var LC. Han bukket mye, sparket etter sjenkel og var en skikkelig utfordrende hest og jeg tenkte at her er det mange brikker som skal på plass. Nå er han utdannet til MA og i 2020 red vi våre første stevner, først LC på slutten av sommeren og på slutten av høsten red vi MB. Målet med denne hesten er definitivt de store klassene og å kunne ri internasjonalt. 

– Det er flere utfordringer med Shadow, forklarer Gina, som ved å skifte fôr har løst flere av dem. Foto: privat.

Utfordringer og løsninger

– Men det er mye jobb og det er flere utfordringer med Shadow, forklarer Gina. Blant annet sliter jeg med at han er luftsluker, og veldig følsom i huden og jeg har brukt mye tid på å prøve å finne gode løsninger for han. Etter at jeg kom i kontakt med Karina Wiik på Tophorse har vi prøvd oss litt frem og nå har vi landet på en veldig god fôrplan for han. Den har gjort at han sluker mindre, er mindre oppblåst, pelsen er blankere og han holder ut treningsøktene med overskudd, og han er mye mer positiv og glad hele tiden!Så etter å ha testet kraftforet på mine hester var det ingen tvil. Nå skulle hele stallen fores på Dodson&Horell og vi har opplevd endring hos så mange av hestene våres! Ikke minst så elsker de maten! 

Unghester og trening

– Jeg har flere lovende unghester som jeg er veldig spent på å se hvordan utvikler seg de neste årene, og jeg er så utrolig glad for at jeg har så gode støttespillere rundt meg, sier Gina. For at en hest skal fungere optimalt så er det utrolig mange faktorer som spiller inn utenom trening. Smed, veterinær, fysikalsk behandling av hest, saltilpasser, bitt, grovfôr og selvfølgelig kraftfôr og tilskudd – alt dette må følges opp! 
Mine hester har veldig variert trening, de går på tur minst en gang i uken, men jeg prøver alltid å skritte en liten tur før og etter trening. De har også en fridag hvor de bare blir leid eller rett og slett får helt fri. 

– Mine hester har veldig variert trening, de går på tur minst en gang i uken, sier Gina Wiig. Foto: privat.

Eksempel på en treningsuke:

Mandag: Lett jogg/bommer

Tirsdag: Dressurøkt med fokus på overganger, tempovekslinger og løsgjordhet. Setter også hesten litt mer sammen enn dagen før.

Onsdag: Jobber med bæring, samling og øvelser

Torsdag: Longe eller tur

Fredag: Litt det samme som onsdagen men noe lettere

Lørdag: Tur

Søndag: Fri

– Dette er bare et eksempel, og kjenner jeg at hesten trenger noe annet så tilpasser jeg meg, forklarer Gina. Men jeg rir aldri en kjempehard økt dagen etter en fridag, og jeg prøver å ikke gjøre det samme dag etter dag. Da er motivasjonen til hesten mye bedre også! 

Foringsplanen til Diddl:

Morgen: 1 liter build up og 1 liter staypower. Mash etter trening: ½ liter speedibeet, 1 liter mash, 1 liter Elitesport og noen never lucerne mix pluss tilskudd fra Equistro: Excell E og Cartiflex, og for å booste immunforsvaret hans får han haemolytan. Kveld: 1 liter Build up og 1 liter Staypower. 

Foringsplanen til Shadow: 

Morgen: 1 ½ liter ERS + noen never lucerne Mash etter trening: ½ liter speedibeet, ½ liter mash, ½ liter Elitesport og noen never med lucerne. Han får også det samme av tilskudd som Diddl. Kveld: 2 liter ERS og noen never lucerne. 

I tillegg så får de 4 foringer med høy slik at de alltid har noe å tygge på og at maven har noe å jobbe med.