Tid for å laste

Selv om det er begrenset med reising for tiden, kan det nå være fint å jobbe med lasting av hesten din – om du har behov for det. 

Selv om det ikke foregår noen konkurranser eller arrangementer for tiden, så kan det være en god idé å bruke tiden til å laste hesten – om du har behov for det. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Mange ryttere håper å komme tilbake på konkurransebanen i år, og det er avhengig av pandemien som foregår. Lasting av hesten kan være en vanskelig (eller stressende) del av det å komme seg på et stevne eller et arrangement, spesielt nå som det kanskje er lenge siden sist gang. For å være sikker på at du er klar for eventuelle arrangementer, får du her noen tips for å laste en engstelig hest. Det er ikke alltid enkelt, men kan være en god ting å trene på i disse tider. 

1. Åpne opp hengeren

Du vil gjøre hestehengeren eller hestebilen så innbydende som mulig for hesten din. Ofte kan bare det å åpne døren foran gjøre en stor forskjell. Det kommer mer lys inn, og bare det kan gjøre at hesten føler seg litt mindre innesperret. Sett gjerne skilleveggen så langt ut til siden du kan, slik at hesten har mest mulig plass og at det føles innbydende å gå inn. Når hesten først er inne, så lukk alt så stille og rolig som du kan. Husk at det at alt plutselig blir mørkere og føles mindre, kan være en skummel opplevelse for en hest som ikke allerede er helt komfortabel med lasting. 

2. Hold deg rolig

Vi vet alle dette, men dette må gjentas. Å bli frustrert, opprørt eller sint vil ikke hjelpe hesten din inn på hengeren noe raskere. Det vil heller ikke gjøre ham mer selvsikker eller mindre forvirret. Hvis du var forvirret av kjemileksene dine på skolen, og læreren svarte med å bli irritert, ville det ikke hjelpe deg å forstå kjemi bedre. Hesten din prøver ikke å frustrere deg ved å ikke gå på hengeren. Han kan være redd eller usikker. Selv om det tar flere timer må du gjøre ditt beste for å holde deg rolig. Å trappe opp spenningsnivået vil bare gjøre jobben din vanskeligere. 

3. Arbeide på bakken

Å øve bare på å gå inn og ut av hengeren kan hjelpe. Om han er trygg og lydig mot dine hjelpemidler, vil du få mer kontroll over situasjonen. Å jobbe på bakken for å sikre at du har kontroll over hestenes kropp er avgjørende for å gjøre lastningen vellykket. Det å være i stand til å bevege bakparten, skuldrene og bena med kontroll, med tempo og retning er nøkkelen. Dette betyr at før du laster, må noen grunnleggende ting være på plass, inkludert det å gi etter for trykk. Hvis hesten for eksempel forstår at trykket på nesen fra grimen betyr at han skal slippe hodet litt ned, så er det langt mindre sannsynlig at han kaster hodet opp og slår seg selv i taket mens du går inn i hengeren. Et annet eksempel vil være et lett trykk påført av en pisk. Hvis hesten din vet at et trykk på hasen eller skulderen betyr å gå fremover, bør du være i stand til å bruke disse prinsippene forsiktig hvis han nøler når det er på tide å laste. 

4. Ta med en venn – for dere begge

Noen ganger kan det være at hesten din trenger en liten oppmuntring. Bruk den eldgamle teknikken med å gi hesten din en leder, (akkurat som du ville gjort om du f.eks. skulle ri gjennom vann) går den andre hesten inn i hengeren. Hvis du har en lederhest som laster rolig og lett kan det noen ganger hjelpe å sette den inn første, slik at hesten din sannsynligvis vil følge etter. Med litt selvtillit fra en annen hest kan man komme langt. Ta gjerne med deg en venn selv også. Det er godt å ha noen som kan hjelpe til med å justere hva som trengs på tilhengeren, eller gi en hjelpende hånd når du trenger det fra bakken. I tillegg kan det å ha en annen person der være med på å holde deg rolig hvis du begynner å bli frustrert eller fortvilet. Det sier seg selv at du ikke bør vente med dette til dagen før et stevne eller arrangement du skal være med på. Forsikre deg om at du har knekt koden før det virkelig gjelder, slik at dette ikke blir et stressmoment. Til slutt, husk å sette av mer tid enn du tror du trenger. Det siste du vil er å skynde deg å laste hesten din. Har du dårlig tid, kan det hende du må slutte på et viktig tidspunkt – noe som vil gjøre det mye vanskeligere neste gang!

God lasting!

Kilde: FEI