Alle som rir holder faktisk på med idrett!

– Derfor er det ekstremt viktig å trene variert, slik at man fungerer bedre som rytter, blir sterkere og mykere, får bedre balanse og kroppskontroll, sier Even Storskogen Prydz.

– Jeg tror det er viktig for sporten at vi blir sett på som atleter, sier Even Storskogen Prydz. Vi holder faktisk på med idrett, alle som rir! Foto: privat.

Even har en bred og solid hestebakgrunn. Han startet å ri når han gikk i 4. klasse på barneskolen. Han var livredd hester, men vennene begynte å ri så dermed fulgte han med. Hesteinteressen bragte han både på rideskole, salgsstaller, utenlandsopphold og ikke minst timevis på hesteryggen. Med mange år i hesteverden har han sett viktigheten av å trene variert og dermed bli en bedre rytter. 

– Hestene takker oss om vi som ryttere trener mer variert og fungerer bedre med bedre balanse og kroppskontroll, sier Even. Foto: privat.

Trening på stallen med @ryttertrening

– Som sikkert de fleste som holder på med hest har merket, så har man faktisk ikke så god tid til å gå på treningssenteret, sier Even. Derfor har jeg etablert en instagramkonto @ryttertrening for å motivere ryttere til å trene. Her lager jeg program og øvelser man kan gjøre før eller etter man rir, mens man allerede er i stallen. Dette er effektive øvelser som ikke tar så lang tid. Her bruker men det man har tilgjengelig i stallen. I tillegg til at rytterne blir i bedre form, kan dette også bidra til å skape et bedre fellesskap på stallen.

– I perioder hvor jeg har vært borte fra hest så merket jeg at jeg ikke hadde trent nok variert med bare ridningen. Da gikk det et lys opp for meg hvor viktig det er, sier Even.

Det er allerede noen staller som har begynt med felles trening i ridehallen, og som gjør de øktene og utfordringene som jeg legger ut på min instakonto hver uke. Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra ryttere, sier Even. Klart det kan være litt flaut å ta utfall i ridehallen mens du går og leier hesten din. Men hadde dette vært i f.eks. i langrennsmiljøet så hadde det vært helt naturlig å se skiløperne legge inn noen pushups. 

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra ryttere, sier Even, om sine treningstips han legger ut hver uke på sin Instagramkonto @ryttertrening. Foto: privat.

Fokus på fysikk

– Vi må få litt mer fokus på at vi ryttere driver med idrett, og tenke mer på vår egen fysikk, mener Even. Kommer man i form og får bedre kroppskontroll vil det gi mange fordeler. Man koordinerer bedre, blir mer atletisk og kan forebygge skader. Man får bedre balanse, blir sterke og mykere.

Å få frem at ryttere driver med idrett tror jeg kan styrke ryttersporten i sin helhet.

Even Storskogen Prydz

Er man i god form så vil man få mer ut av hver rideøkt og prestere bedre på hesteryggen samt forebygge slitasjeskader. Ofte kan det være rytterens begrensninger som gjør at man må avbryte en rideøkt. Er man i fysisk god form er man oftere sterkere mentalt også. – Jeg har opplevd mange ryttere som er frustrerte og tar med seg negativ energi opp på hesteryggen, forteller Even.  Det å trene fysisk hjelper også til å få ned stresshormonene så man får det bedre mentalt. Har man en dårlig dag så hjelper trening på humøret, og man tar dermed dette ikke ut over hesten. Holder du deg i god form som rytter, så takker hesten din deg for det!

Even Storskogen Prydz (37) bor i Ski sammen med sin mann og deres datter på 1 år.
Foto: privat.