Gjør hesten lydigere for byttehjelpen

– Dette er en øvelse for å gjøre hesten mer lydig for en lett byttehjelp, samt lære den unge hesten å bytte på langsidene og gjøre den mer sikker i byttene. Hesten bør være stabil i kontragalopp, galopp/ skritt overganger, og ha påbegynt bytter for å ha best utbytte av øvelsen, forklarer Camilla Kalseth. 

– For den eldre hesten kan øvelsen hjelpe med å forberede seriebytter, da den «forklarer» enkelt for hesten hvilken galopp man ønsker, sier Camilla Kalseth. Foto: privat. 

Et bytte av galopp er i utgangspunktet en fatning fra en sides galopp til den andre sidens galopp. Har du en hest som sliter med byttene bør man først sørge for at hesten gjøre gode overganger fra trav og skritt til galopp, på bøyd og rett spor. Overgangene skal være rette, for lett hjelp og i balanse. Når hesten begynner å forstå øvelsen bytter så kan denne øvelsen være et godt alternativ til å gjøre den enda mer sikker i oppgaven.

Dette er en øvelse for å gjøre hesten mer lydig for en lett byttehjelp, samt lære den unge hesten å bytte på langsidene og gjøre den mer sikker i byttene. Foto: privat.

– Øvelsen går ut på å lage en «slangelinje» i galopp på langsiden, sier Camilla og forklarer videre: Gjennom kortsiden rir man rettvendt galopp, for så å vende inn fra hjørnet, på diagonalen. I det man treffer kvartslinjen gjør man en overgang skritt, forbereder ny sides galopp, altså kontra, og lager buen i slangelinjen i kontragalopp. I det man retter ut og vender tilbake til sporet fra slangelinjen gjør man igjen skritt, forbereder og fatter ny sides galopp, altså rettvendt. Det er ikke så viktig hvor mange skrittsteg man bruker til fatningen, men det skal så klart ikke være for langt strekke med skritt. Hesten skal være stilt og bøyd i galoppretningen til hver side. Forberedelsen til galoppfatning bør gjøres slik at man får flyttet ny innsides skulder over mot ny utvendig tøyle, og dermed gir plass til nytt innvendig bakben og skulder til å springe fram og igjennom til galopp. Dette repeterer man til hesten forstår og tilbyr lette presise overganger. 

Gjøres øvelsen korrekt vil den også forbedre hestens balanse, smidighet og samlingsgrad i galopp.

Neste steg er å legge inn et bytte på vendingen tilbake fra slangelinjen inn mot sporet, slik at man lander i rettvendt galopp. Altså der man først gjorde overgang skritt fra kontra og fattet rettvendt, lager man nå et bytte. Dette gjør man bare i enden av slangelinjen, første overgang til slangelinje skal fortsatt lages via skritt.

-Gjør man seg flid med fatningene vil denne øvelsen gjøre det lett for hesten å forstå betydningen av byttehjelpen, forklarer Camilla. Det er viktig at man ikke lar hesten falle mot ny innvendig skulder eller løpe inn i hjørnet, den skal bytte på en rett linje, svakt tilbake mot sporet. Vær nøye med å få ny innvendig skulder på plass, sørg for at hesten forstår hvilken galopp du ønsker, med tydelig omstilling i nakken. Gjøres øvelsen korrekt vil den også forbedre hestens balanse, smidighet og samlingsgrad i galopp.

Øvelsen vil deretter kunne brukes til å rette hesten mer og mer opp, og på sikt hjelpe med bytter på rette linjer, langs langsiden, som man bruker til å gå videre med bytter i serier. Husk at møter du på problemer underveis, så er løsningen å alltid gå tilbake til grunnprinsippet for bytter, en korrekt, balansert fatning for en lett hjelp. 

Lykke til!