Den viktige sitsen!

-Skal du bli en god dressurrytter så er sitsen alfa omega, sier Isabel Freese, som har mange års sitstrening bak seg med hjelp av gode trenere. 

Isabel Freese har trent i mange år for gode trenere, og i desember vant hun prisen alle dressurryttere ønsker seg; nemlig prisen for beste sits under finalen i Nürnberger Burg-Pokal i Tyskland. Foto: LL-foto.de

– Jeg har hatt masse sitstrening, og har ridd timevis uten bøyler og i longen her i Tyskland, forteller Isabel. At treningen har båret frukter er det ingen tvil om. I desember vant hun prisen for beste sist under finalen i Nürnberger Burg-Pokal i selskap med OL og VM ryttere! – Denne prisen har jeg alltid villet ha og jeg ble kjempeglad når jeg vant den, sier hun. Den er en bekreftelse på at man gjør noe riktig og er på rett vei!

Balanse og koordinasjon

– Det å være i balanse samt være i stand til å gi hestene de riktige hjelperne og signalene er utrolig viktig, sier Isabel. Hun forklarer videre at som rytter må du være med i bevegelsen, og ikke sitte i mot. Du må slappe av i kroppen for å følge med i bevegelsen, men uten å falle sammen. Man må føle hesten, og ikke klemme seg fast rundt den. Du skal ha bena på hesten, men ikke skvise – den må få puste. Men man må være sterk i mage/rygg for å kunne sitte i ro. Det er viktig om man skal kunne klare å koordinere riktig og sende rett signaler til hesten. Så man må trene på å koordinere kroppsdelene sine uavhengig av hverandre, råder hun. 

Hesten kan ikke bevege seg rett om ikke rytteren sitter rett.

Holdning

Å sitte rett i ryggen og rett over hesten er viktig – både for innvirkningen, balansen og helhetsbildet om man er konkurranserytter. Man kan ofte se ryttere som luter litt øverst i ryggen, og skuldrene kan komme litt fremover. Da følger også hodet med, og det kan få store konsekvenser for vektfordelingen/balansen. – Et godt tips som jeg lærte av min første dressurtrener, Line Moen, var at du skal ha følelsen av at noen drar deg opp etter håret. Du får følelsen av at du strekker deg og at du vokser oppover. Dette bruker jeg den dag i dag, forteller Isabel. Ikke bare på meg selv, men også på alle mine elever. Line ga meg også et annet godt tips som er med meg i hverdagen; om du ikke sitter nok ned på innvendig sitteben, så se kjapt utover, så kommer du automatisk ned på innvendig sitteben.

Tips til å samle hendene: Lag en sløyfe med tøylene sånn at du ikke kan bevege hendene så mye. Da må du bruke håndleddene. Foto: privat

Albuer og hender

Hendene må være i ro. Albuene skal være inntil kroppen. – Måten jeg lærte dette på var at jeg måtte ri med ridehanskene mellom albuen og kroppen min. Hver gang de datt ned så måtte jeg gå av hesten for å plukke dem opp igjen, ler Isabel. Og det var effektivt trening! Når det gjelder hendene så er det viktig å ha kontroll på dem og holde de ved siden av hverandre. Tommelen må ligge øverst på hånden, så det er mulig å bøye håndleddet. Et tips for å få hendene på plass samt å holde de stødig, er å lage en sløyfe på tøylene slik at man ikke kan bevege hendene så mye, så du blir «tvunget» til å bruke håndleddet, sier Isabel.

God trening!