Gjennom dommerens øyne

Selv om vinteren har kommet for fullt enkelte steder, er det ikke lenge igjen til sesongen forhåpentligvis er i gang igjen. Flere av oss skal ut å konkurrere, men det er ikke alltid like lett for rytterne å forstå bedømmingen som dommeren har gjort. I en liten miniserie vil Dressur Så Klart ta for seg forskjellige øvelser på ulike nivåer.

Illustrasjonsfoto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Av Charlotte Moen, DD2

De lette klassene omfatter 4 nivåer: LD, LC, LB og LA. De er sammensatt slik at de mest grunnleggende ferdigheter skal kunne oppøves. Dette gjelder beherskelse av de tre gangarter og overgangene, holdt og rygging. Det kommer etter hvert inn nye øvelser, som sjenkelvikning, kontragalopp og bakdelsvending. Kombinasjonene av øvelsene øker kravet til ferdighet opp gjennom skalaen av lette klasser. 

En øvelse som går igjen på alle nivåene er volter. Størrelsen på volten vil da være avhengig av klassenivå. Voltene utføres i trav eller galopp, og ofte kan man få en tilbakemelding på “pass på tempo” (spesielt i de lave klassene som LC og LB) hvor øvelsen går i arbeidstrav eller arbeidsgalopp. Eller kommentar på størrelsen på volten. Men hva mener egentlig dommeren her? 

Definisjon KR

Arbeidstrav: Dette er et tempo mellom samlet trav og mellomtrav, der en hest som ennå ikke er utdannet og klar for samlede gangarter, går i god balanse og byr frem til bittet med jevne, elastiske steg og god bakbensaktivitet. Uttrykket ”god bakbensaktivitet” betyr ikke at det kreves samling i arbeidstravet, men understreker bare hvor viktig det er at hesten viser god fremdrift fra aktive bakben. 

Arbeidsgalopp: Er et tempo mellom samlet galopp og mellomgalopp, der en hest som ennå ikke er utdannet og klar for samlede gangarter, går i god balanse og byr frem til bittet med jevne, lette og spenstige sprang og god bakbensaktivitet. Uttrykket ”god bakbensaktivitet” betyr ikke at det kreves samling i arbeidsgalopp, men understreker bare hvor viktig det er at hesten viser god fremdrift fra aktive bakben.

Når du får en kommentar på din dommerprotokoll som omhandler tempo (noe som ikke alltid er lett å forstå for de urutinerte), så legger man merke til at hesten ikke har et likt/jevnt tempo, rytme og takt gjennom øvelsen. Så det gjelder å ha fokus på å holde jevn takt og tempo – også i øvelsene. Som oftest i volten kommer man godt inn, men mister noe/litt balanse/rytme spesielt mot slutten av volten, som igjen minsker kontakten mellom hest og rytter. En annen kommentar kan være: “Hesten flyter utover” eller «Oval volte». Ofte starter volten fint, men så flyter den utover og blir da ikke jevn og rund som den skal være. 

Volte er en sirkel med diameter som oppgitt i de enkelte tilfellene, og størrelsen minskes når klassenivået øker. Altså i LC har vi storvolter på 20 meter og i LA har vi 10 meters volter. En annen tilbakemelding som gis ofte er nøyaktighet. Etter flere år som dommer skulle man nesten tro man hadde sett de fleste varianter av en volte, men det kommer stadig noen nye varianter. Dette skjer oftest i de lave klassene og hos den yngre garde. Det kan være vanskelig å bedømme avstand når man sitter på hesteryggen. Hvor langt en meter faktisk er, og hvor avstanden mellom hver bokstav. Størrelsen og formen har mye å si på karakteren. Er volten rund? Er den på punktene? Har den riktig størrelse? Et tips er og prøve å lære seg avstander og ikke minst bruke blikket. Mange haster seg inn i øvelsen og starter volten for tidlig. Ved øvelser som skal utføres på et bestemt punkt, skal rytterens skuldre befinne seg på punktet når øvelsen påbegynnes og avsluttes. Altså står det 15 meters volte på P skal du starte volten når dine skuldre er på P. Bruk så blikket, rett det på motsatt kortside og lås blikket mellom C og hjørnet. Dette er nemlig toppunktet på volten. Deretter fester du blikket på P igjen. Syns du dette er vanskelig så sett opp kjegler på disse to punktene slik at du lærer deg størrelsen og hvordan det føles å ri en volte på 15 meter. Kravet til ridning av riktige veier øker opp gjennom klassene, og ofte kommer vi dommere med kommentarer som: Ri mer nøyaktig, ri på punktene – så her kan det være flere poeng å hente. 

En ting som det oftest trekkes på er om hesten er riktig stilt i volten. I LC og LB oppleves det jevnlig at hestene ofte er vrangstilt enn rettstilt. I volten skal hesten være stilt og bøyd etter sporet den går på. Så får du dette som kommentar så er det ønskelig at du stiller mer til innvendig. En fin huskeregel her er: Rett spor, rett hest. Bøyd spor, bøyd hest.