Tips for ridning om vinteren

Ikke alle ryttere har en innendørsarena å bruke i vintermånedene. Om du planlegger å ri ute når det er snø og is, så er det greit å ta noen forhåndsregler både for deg selv og hesten din. Her får du noen tips for kaldere dager. 

Kos deg på en tur i det flotte vinterlandskapet. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Kle deg riktig

Selvfølgelig vet ryttere å ha på seg mye varme klær om vinteren. Det er smart å kle på seg lag på lag som du kan justere etter værforholdene. Unngå bomull da det holder på fuktigheten. Velg ull, fleece eller høyteknologiske stoffer som tørker raskt og som puster. Hvis du skal være ute i dårlig vær, bør du også ha på deg en sikkerhetsvest og reflekser. 

Husk å sjekke værmeldingen før du legger ut på langtur. Er det mye vind, så vil det føles mye kaldere enn den samme temperaturen på en stille dag. Vær oppmerksom på at isolerte ridestøvler vanligvis er bedre enn vanlige støvler. Om du bruker vinterstøvler, så sørg for at du har nok plass i stigbøylene for å unngå å sitte fast – eller bruk et par større stigbøyler om vinteren. Sørg for at du kan få en tynn lue eller et pannebånd under hjelmen din, så du ikke fryser på ørene. Er det mye snø og skarp sol, så husk å beskytte øynene dine med et par solbriller. Om du planlegger å ri mye ute om vinteren, så sørg for at hesten din er riktig skodd. Avhengig av forholdene der du bor, kan det være lurt å sko med brodder og snøsåler. Det finnes også forskjellige oljer som hindrer snøen i å feste seg i høvene. 

Et godt tips kan være å sjekke værmeldingen før du legger ut på en lang tur. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Hold deg borte fra glatte veier

Å unngå å ri på veien kan være smart på vinteren. Fortauet er sannsynligvis hardt eller glatt, og det er ofte ingen veiskulder på grunn av snøbrøyting. Dette gjør det vanskelig for kjøretøy å passere, og det kan være utfordrende for sjåfører med hester i trafikken om vinteren. Det tar lengere tid å stoppe, og snø og is gjør kjøreforholdene vanskeligere og det kan oppstå farlige situasjoner i trafikken.

* Sjekk værmeldingen før du legger ut på en lang tur.

* Varm opp bittet før du setter på hodelaget

* Ta gjerne med deg en hovkrok i lomma om du skulle trenge å fjerne snø/is fra høvene

* Si gjerne i fra til noen på stallen at du rir ut, i tilfelle det skulle skje deg noe på turen.

* Ha det gøy! Det er den perfekte tiden på året til å nyte noen rolige dager i flott vinterlandskap.

God tur!

Kilde: FEI