Fem grunner til å holde seg motivert når kulden kommer

Motivasjon er en morsom ting; en dag spretter du opp og hopper inn i ridebuksa, mens andre dager føles det nesten umulig å komme seg i stallen. Det er mange små ting som spiller en rolle når det gjelder motivasjon til å ri. Fra gode undervisningstimer, konkurranser, arbeids- eller sosialt press, å trene på dine ride- eller konkurransemål, din fysiske helse og selvfølgelig… været!

Det er ingen hemmelighet at det er langt vanskeligere å motivere seg til å gå ut og galoppere i den isende kulden eller det øsende regnet, enn det er å ta en tur med venner i solskinnet. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

For mange av oss er det bare ikke mulig å bare ri om sommeren, så det handler om å finne måter å holde både motivasjonen og disiplinen oppe, for å komme seg opp i salen i vintermånedene. Når kvikksølvet faller på den nordlige halvkule, er det fem måter du kan holde deg på i gang på…

1. Sett deg noen nye mål 

Vil du få orden på changementene? Eller så styr på traversene? Eller vil du ri den nye hesten din på tur alene? Noen ganger er det nok bare å sette seg mål og se fremgangen du gjør underveis. Det kan være nok til at du trenger for å få din ridemotivasjon tilbake. Dette året som har vært så annerledes, og med flere lockdowns mange steder i verden, er det enda lettere å gå inn i vinteren uten reelle mål. Selv om du kanskje må bytte fokus litt, er det absolutt ingen skade å gi deg selv noe å streve etter. 

2. Få en sunnere livsstil

Om vinteren vil vi alle bare dykke ned i deilig mat og drikke. Det er vanskelig å holde seg til sunne vaner, men å holde et balansert kosthold og ikke gi etter for ofte, kan virkelig hjelpe på ridemotivasjonen.  En sunnere livsstil strekker seg også til dine daglige vaner – så prøv å gjøre alle de vanlige gode tingene som å få nok søvn, drikke rikelig med vann og ta regelmessig tid til deg selv. Hvorfor? Hvis du er mindre sliten, oppblåst, stresset osv, vil du finne det lettere å ta tak i støvlene og komme deg ned i stallen. Enklere sagt enn gjort – vi vet!

3. Oppgrader vinterutstyret ditt

Vi sier ikke at du må bruke store summer, men det kan hende at en liten shoppingtur kan hjelpe på motivasjonen. Et par nye vinterhansker eller et par fleecforede ridebukser, eller kanskje en ny dunkåpe er det du trenger for å komme deg ut av sengen og i stallen. Eller kanskje en god ny kaffe/te som du drikker på vei til stallen? Du trenger ikke gå for de store tingene, men for noe som gjør at vinteren føles litt mer morsom og luksuriøs, så kan hjelpe til med å endre tankesettet. Her er noen få forslag:

* Et fint termokrus

* Varm drikke med favorittsnacksen til

* En elektrisk håndvarmer

* En myk treningsbukse du kan skifte til etter du har ridd

Avtal en ridetur med en venn. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

4. Lag en rideavtale med venner

Hvis noen sliter med å gå på treningsstudio om vinteren, blir de ofte fortalt at det vil hjelpe å ha en å trene sammen med. Å ri er det samme, selv om du ikke gå på lange kveldsturer eller stier som man kan ri på om sommeren. Planlegg en treningstime, en dag å trave bommer, eller bare møtes i stallen og skritte en tur med en venn. Du vil dermed ha noe å se frem til, og du vil føle deg mer ansvarlig og det er mindre sannsynlig at du avlyser og svikter vennen din. Dette er selvfølgelig bare mulig hvis landets COVID-19 regler tillater det. Hvis de gjør det, så husk å oppretteholde avstand. Heldigvis er det ikke så vanskelig for ryttere – vi er vant til å ha hestelengders avstand.

5. Ta en ridetime

Hvis du rir mye alene, kan det være vanskelig å holde motivasjonene oppe. Bestill deg en ridetime så du får litt fokus og ting du kan jobbe med når nettene blir mørkere og kaldere. Stevner er en annen måte å holde fokus på – om det er mulig der du bor. Om det på grunn av dagens situasjon ikke er mulig å ri for din faste trener, så sjekk mulighetene for online undervisning. Om det ikke er gjennomførbart grunnet teknologiske begrensninger, så spør treneren din om du kan sende en video av rideøktene og om treneren kan komme med tilbakemeldinger som kan være motiverende. 

Kilde: FEI