Bomarbeid for dressurhesten

– Denne øvelsen passer for alle hester, sier dressurrytteren og treneren, Camilla Kalseth.

– Utføres øvelsene med bommer og kavaletter korrekt vil det kunne forbedre hestens ryggsving, det er løsgjørende og påvirker hestens evne til å «tenke til» på hvor og hvordan den plasserer bena, sier Camilla Kalseth. Foto: Privat.

-Unge hester bør alltid introduseres for bommer i skritt, trav og så galopp. Ikke lag for avanserte øvelser for unge / urutinerte hester og ryttere, begynne med 1 bom og bygg videre fra det, råder Camilla. Legg ut tre travbommer på en stor volte mellom 1,10 til 1,30 m avstand, bommene skal ligge på en rett linje. Finn avstanden som passer for din hest, noen dressurhester behøver lengre avstand om de ikke kan samles så lett eller har et stort trav fra naturens side. 

-Trav bommene et par ganger for å gjøre hesten vant til avstanden og slappe av med oppgaven, forklarer Camilla. Husk å holde den rett over bommene, ikke sving på volten før etter – rett ut hesten før du rir over bommene. Deretter lager man en fatning til galopp direkte etter travbommene, for så å bryte av til trav i tide til å trave over bommene igjen. Øvelsen stiller krav til at man for lett hjelp kan fatte galopp direkte etter travbommene, og lett komme tilbake til et balansert trav, i rett tempo for en ny runde over bommene i trav. 

Bomarbeid er en fin avveksling for dressurhesten og rytteren.

Camilla Kalseth

-Vil man lage øvelsen mer avansert kan man legge fram galoppbommer på den andre halvdelen av volten, sier Camilla. Avstand mellom galoppbommer skal være 2,5 til 3,5 meter. Introduser gjerne med en galoppbom av gangen, for å gi hesten en god opplevelse. Ved å lage opphøyde trav og/eller galoppbommer (kavaletter) øker man også vanskelighetsgraden, samt intensiteten på arbeidet for hesten. Disse øvelsene stiller krav til gode, balanserte overganger mellom trav og galopp. Her må også rytteren øve seg på presisjon og korrekt ridning, da man skal holde seg midt på bommene, og ikke la hesten skli ut eller inn i volten. 

-Bomarbeid er en fin avveksling for dressurhesten og rytteren, og kan med fordel gjøres minst en gang i uken, eller i forbindelse med oppvarming/ avslutning av rideøkten, forteller Camilla. Utføres øvelsene med bommer og kavaletter korrekt vil det kunne forbedre hestens ryggsving, det er løsgjørende og påvirker hestens evne til å «tenke til» på hvor og hvordan den plasserer bena. Ved å bruke bommer øker man hestens «core» muskulatur og man minsker belastning på skjelett, ledd og sener, da hesten vil løfte kroppen ved hjelp av muskulatur over lave forhindringer.