Clinic med Dave Thind på Stange Hestegård

Helgen 30.10-01.11.20 inviterte Larvik og Sandefjord Rytterklubb medlemmer og andre interesserte til clinic med Dave Thind. 

Tekst og foto: Benedicte Lysnes/Larvik og Sandefjord Rytterklubb

Du lurer kanskje på hvem han er? Dave Thind er opprinnelig fra Canada, men bor nå på Aspire Farm i Massachusetts, USA. Han har også blant annet bodd i Tyskland, og bodde for litt over 10 år siden i Norge. Han rir selv dressur på Grand Prix-nivå, og har tidligere vært på WorldCup-laget til Canada i sprang. I 2007 fullførte han Trener A gjennom det tyske rideforbundet, som er den høyeste trenerutdanningen man kan oppnå i Tyskland. Han er sertifisert Feldenkraispedagog. Feldenkrais er et verktøy for å forbedre bevegelsesmønsteret. Det er hverken trening eller behandling, men skal hjelpe til med å avdekke og utbedre ubevisste og uhensiktsmessige bevegelsesmønstre. Dave bruker dette som inspirasjon i sin trening – Dave Thind Method. Metoden går på å bli kjent med egen kropp, og hvordan denne påvirker hesten – og dermed hvordan du blant annet løser sits-problemer – og ikke minst hvordan du innvirker med din sits på hesten.

Denne helgen var det 13 heldige ekvipasjer som fikk en annerledes og morsom trening med Dave. Nivået på både ryttere og hester var fra LB til VB i dressur, og det var også sprang-ekvipasjer med. Det hele startet med en Feldenkrais-time uten hest, der alle deltakerne fikk forskjellige oppgaver for å få et mer fleksibelt bekken/ hofter. I tillegg lærte man hvordan det skulle kjennes når man bruker bekkenet riktig. Dette ble så brukt videre i timene med hest de påfølgende dagene. Alle rytterne hadde ulike utfordringer og fikk ulike metoder og øvelser som kunne hjelpe til med alt fra urolige sjenkler, for høye eller lave hender, til egen nakke- og hodeposisjon. Flere fikk også AHA-opplevelser på hvordan små ting kunne ha stor påvirkning på hestens form og fremdrift.

Dave opplevdes som god til å analysere de ulike ryttere og hester, og se akkurat hva de ulike ekvipasjene trengte, og tilbakemeldingene fra rytterne var gode. Gøy var det også å se forandringen på hvordan hestene gikk fra start til slutt, her var det stor forbedring hos de fleste! 

Spennende var det også at to av rytterne hadde store utfordringer med smerter i ryggen. Den ene, Yngva Fernley, kunne knapt gå når hun kom til timen på fredag, og var høyst usikker på om hun ville klare å ri. Hun fikk noen ekstra øvelser på timen, og opplevde at hun ble mye bedre. Faktisk så mye bedre at hun endte med å ri begge dager – og det uten smerter!

Dave har planer om en ny tur til Norge våren 2021, og LSRK har allerede flere som ønsker time med han igjen!