Å ri en bra storvolte

En 20 meters volte vil være en integrert del av livet ditt som rytter, uavhengig av hvilken disiplin du foretrekker. 

Det kan være mange poeng å hente på å lære seg å ri gode volter. Illustrasjonsfoto: Dressur Så Klart/Ingerid Schnelle.

Fra barn på deres første ridetimer til verdensmestere, så trenger alle å ri en eller flere storvolter med jevne mellomrom. Så det virker som noe som er verdt å perfeksjonere. Her er noen tips som vil hjelpe deg til å ri en virkelig god storvolte – hver gang!

  • Er hesten din på hjelperne?
  • Reagerer den lett for sete og sjenkel?
  • Tar den halvparadene?
  • Er hesten lett å stille og bøye?

For å ri en perfekt storvolte, må du sørge for at du lett kan bøye hesten din, samtidig som den går lett fremover for sete og sjenkel. Sjekk at du kan korte eller øke steglengden etter behov, mens du holder den myk og ettergiven. Et av de vanligste problemene i en storvolte er å bøye for mye. Hestens kropp skal følge sirkelens linje med en jevn bøyning i hele kroppen – mens den er stilt i nakken slik at du ser litt av hestens innvendige øye og nesebor. Hvis du er fornøyd med at hesten din svarer for hjelperne, så er det tre ting du kan sjekke for å se om storvolten din har riktig form og størrelse. 

1. Er rytmen og tempoet i stegene jevne? Hvis rytmen endres fra steg til steg, og du rir noen korte og noen lengere steg, så bruker du sannsynligvis inkonsekvente hjelpere. Dette kan være en sjenkel som beveger seg for mye, eller kanskje en hånd som blokkerer. Eller kanskje hesten din ikke går med frambein og bakben på samme spor. Får du jevn rytme og steg – så gjør du det riktig!

2. Er antall steg det samme? Og hvorfor er det viktig? Vel, hvis du ønsker å ri en rund volte, så trenger du like mange steg på hver halvdel av den. Det gjelder ikke bare hele volten, men også hver kvarte- og halv volte. Tempoet må også være det samme om det skal være like mange steg i hver del av volten. Et tips kan være å sette inn 4 kjegler på en volte, da den kan lære deg å ri like mange steg for hver kvart del av volten. Kom i gang og begynn å telle stegene. Kanskje du vil oppdag et mønster; f.eks. at andre halvdel alltid har flere steg enn den første, så er det sannsynligvis fordi hesten faller litt ut på siste halvdel. 

3. Er volten på samme sted? Hvis du rir en storvolte, så må du ha 4 berøringspunkter som du berører rundt på volten (se for deg f.eks. klokka 3, 6, 9 og 12). Sørg for å holde volten i samme størrelsen og form og bestem deg for hvor den skal være, f.eks. mellom E og B. 

Til slutt, husk at når du rir en volte så bør du bytte hånd/volte – og da er det ingen rette linjer!

God trening!

Kilde: FEI