Slik forer Siril sine sportshester

– Jeg går ikke på kompromiss med foring, sier Siril W. Helljesen, hverken når det gjelder grovfôr eller kraftfôr. 

– Jeg går ikke på kompromiss med foring, sier Siril W. Helljesen. Foto: privat.

#INNEHOLDER PRODUKTPLASSERING

– Å fore med kvalitetsfôr er viktig for meg og mine hester, fastslår Siril. Det er med på å holde hestene «fit for fight», og sørger for at de får det de trenger, i tillegg til den tilpassede treningsmengden. 

Grovfôret er basisen i foringen av hesten, som fra naturen er et beitedyr. –Grovfôret er utrolig viktig, og det får hestene mine 4 ganger om dagen, forklarer Siril. Vi er heldige og får levert fantastisk høy av topp kvalitet til oss i Rakkestad. Deretter er det viktig for meg at jeg kan tilleggsfôre med kraftfôr som gir hver hest det den trenger i forhold til temperament, alder, hold og næringsinnhold. Her har jeg den beste partneren i Tophorse ved Karina som leverer Dodson & Horrell og Equistro som vi fullfôrer alle hester på stall Helljesen. 

Tilpasser måltidene

– Jeg tilpasser måltidene i forhold til treningsøkter, konkurranser og hvileperioder, sier Siril. Hos oss fores hestene kl.07 om morningen, og jeg begynner å ri i 9-tiden. Etter trening får hestene mash med vitaminer fra Equistro. Jeg passer alltid på at hestene har høy i magen før de får kraftfôret sitt, og liker også at hesten har høy i boksen mer eller mindre hele dagen, slik at den også har spist høy før trening. Dette er skånsomt med henhold til syrenivået i magen og påvirker hesten positivt. I tillegg får alle hestene på stallen fiber-grøt måltid på ettermiddagen, bestående av speedibeet og lucerne med Linfrø olje som mellommåltid. Dette er for optimal fordøyelse og sunnere tarmflora. 

Forplan

Siril har individuelle forplaner for sine hester. – Jeg gir forskjellige kraftfôrtyper fra Dodson & Horrell, alt etter hva hestene trenger iht treningsopplegget. I tillegg gir jeg alle hestene fast Excell E (E-vitaminer) og elektrolytter fra Equistro. Hester som går i fast treningsopplegg har behov for tilskudd for optimal restitusjon. De følsomme får også magnesium. I tillegg gir jeg også B-vitaminer i perioder med mye trening, reising og ved pelsskifte. Hestene trenger næringsstoffer for å bygge sunn muskulatur, og en god basis i bunnen. Søk profesjonell hjelp f.eks. hos Tophorse og Karina Wiik for tips om tilpasset kraftfôr og tilskudd til din hest, råder Siril.