Fra stall til scene

Han er født i Afrika, avler dressurhester på Mysen, har sunget i Oslo Gospel Choir, og er nå klar med årets julekonserter – møt sangeren Ole-Marius Johnson.

Sangen har måtte vike for hestene de seneste årene, men nå er det julekonserter som har fokus. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Ole-Marius bor på Mysen og driver JJ Horses sammen med sin samboer, veterinær Ole Jørgen Jørgentvedt. Her driver de landets største avlsstasjon for ridehest samt at de driver egen avl av dressurhester. Med gjennomsnittlig 150 hester på gården i sommerhalvåret, så har sangen måtte vike for hestene de seneste årene. Men hest har ikke alltid hatt hovedrollen i livet til Ole-Marius. 

Jeg er en kunstnersjel som liker å skape, jobbe kreativt og har et formidlingsbehov.

Musikk har vært en del av hele livet til Ole-Marius. – Jeg har vokst opp i en musikalsk familie og identiteten min var sanger, forklarer han. Han sang solo i koret, og var en stjerne hos sangpedagogene. Med en kristen bakgrunn var det også mye musikk i kirkelivet. – Jeg tror vi alle er født med forskjellige stempler og egenskaper. Så det er vår jobb å forvalte de egenskapene. Jeg er en kunstnersjel som liker å skape, jobbe kreativt og har et formidlingsbehov. Her kommer også hestene inn, forklarer Ole-Marius. Jeg er født i Afrika og fikk dyr og naturen inn med morsmelken. Hesteinteressen og ridningen kom i gang allerede i Afrika. – Det har vært med på å skape og forme meg, sier han. Etter videregående dro han til Los Angles for å studere musikk. Vel tilbake i Norge begynte han å jobbe som korist for andre artister, og i over 20 år sang han i Oslo Gospel Choir. – Det er ganske utrolig å tenke på nå, men på 90-tallet så var det vi som solgte flest cd-er av alle artistene i Norge, sier Ole-Marius. Ved siden av sangjobber så jobbet han også med research og booking av artister til tv. – Da jeg møtte Ole Jørgen trodde jeg det skulle bli perfekt å kombinere sang med hestegård, men det gikk ikke helt som jeg trodde. Hestene slukte meg helt og sangen ble ikke så viktig. 

– Det skjedde mye mentalt mentalt med meg når jeg ble syk, forteller Ole-Marius, og plutselig fikk jeg lyst til å ta opp sangen igjen. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Så kom sykdommen

Men for noen år siden fikk Ole Marius lymfekreft. – Jeg ble veldig syk og visste ikke hvordan fremtiden kom til å bli, forteller Ole Marius. Det skjedde mye mentalt med meg, og plutselig fikk jeg lyst til å ta opp sangen igjen. Jeg tenkte mye på hva som var viktig i livet. Hva jeg hadde lyst til å gjøre før det var for sent. Så mine prioriteringer endret seg. Før har jeg aldri hatt behov for å synge alene eller solo, men synes det var fint å jobbe i kor bak andre artister. Jeg har egentlig ikke likt å ha fokus på meg. – Da tenkte jeg plutselig at nå må jeg synge litt igjen før det er for sent. For meg er sangen en gave, og en måte jeg kan gi noe til andre på. Det høres kanskje litt rart ut, men jeg ønsker å engasjere og berøre mennesker. Kunst og kulturformidling handler jo om å røre borti noe. Om du forstår hva jeg mener…

For meg er sangen en gave, og en måte jeg kan gi noe til andre på.

Lymfekreft har en god prognose og mange blir friske igjen. – Men det var en tøff vei å gå og en hard behandling, forteller han. Da vi skulle måle til hvor jeg skulle stråles, så spurte jeg legene om de kunne klare å holde seg unna halsen og stemmebåndene mine. Og legen på Radiumhospitalet trodde det skulle gå bra. – Jeg har alltid sett på meg selv som en sanger selv om jeg ikke sang så mye på den tiden. Men da jeg begynte med strålingen så legene at de ikke klarte å holde seg unna halsen. Og kreften måtte selvfølgelig tas! Ole Marius var ekstra syk underveis da det var noe i medisinene han ikke tålte, og det tok en stund før legene fant ut av det. – Alt gikk greit i begynnelsen, men etter å ha fått stråling 5 dager i uken i en måned så kjente jeg etterhvert at stemmen ble ødelagt. Jeg kunne ikke synge en tone da behandlingen var ferdig. Legene visste ikke hvordan dette kom til å gå for meg som sanger. Jeg prøvde lenge å få det til å fungere – men det gikk ikke. Det gjorde meg engstelig. Jeg hadde ingen noen kontroll på stemmen. Den lystret meg ikke slik jeg har utdannet den til å gjøre. 

Stemmeproblem 

Ole Marius fikk et alvorlig stemmeproblem. Men han ga seg ikke. Han øvde og tok all verdens stemmeøvelser og mase logopedi. Så begynte plutselig stemmebåndene å virke igjen. – Vet du at stemmebåndene er noen av kroppenes aller minste muskler? spør Ole Marius. Noe jeg slettes ikke visste. – De må behandles riktig så de holder seg smidige og elastiske. Akkurat som en god dressurhest må være, ler Ole Marius. Men tilbake til sangen – så hoppet han rett og slett ut i det igjen. 

Egne konserter

– Selv om jeg har reist i store deler av verden og sunget for og med andre, så har jeg aldri hatt egne konserter før, forteller Ole Marius. Så for tre år siden bestemte jeg meg for å holde en sommerkonsert i Østfold der jeg bor, og det ble rett og slett en stor lokal suksess. Dette gjorde jeg sammen med min gode venn og kollega, Kristin Gramstad. Vi fikk blod på tann og booket samme kirke for en julekonsert samme år, og det gikk over all forventning. 

Kristin Fredbo Gramstad og Ole-Marius Johnson holder julekonsert med forestillingen “Julen er her”. Foto: Leif Magne Gramstad.

Julen

– Jeg tror julen er en veldig viktig høytid for oss, sier Ole-Marius. Det er i vår kultur. Vårt fundament. Julen rommer så mye, og den gir rom til refleksjon og ettertanke. Det er en helt spesiell tid, og mange følelser strømmer på for de fleste av oss. Jeg har vært på juleturneer rundt om i hele Europa, så julemusikken ligger mitt hjerte nært. All musikk er rørende og det å formidle julebudskapet og dermed berøre mennesker er spesielt. Det er dype strenger, relasjoner og tradisjoner i oss som gir det en ekstra dimensjon når det deles.

Med konsertene og julens budskap så håper jeg at vi kan åpne hjerter, og dele litt kjærlighet og glede med hverandre

Årets julekonserter

– I år er det tredje året vi holder julekonserter med forestillingen “Julen er her”. Vi elsker julen og julemusikken, så vi gleder oss enormt til å møte publikummet vårt igjen, sier Ole-Marius. Den første konserten går av stabelen den 18.desember i Hærland kirke i Østfold. Dette er en flott kirke å holde konsert i. Så går veien videre til kulturkirken Jakob i Oslo den 20. Dette er også et rom og scene som det virkelig er en stor ære å få lov til å holde konsert i. Så bor du i Oslo området så vil jeg absolutt anbefale deg å ta en tur dit! Nytt i år er at vi skal ha konsert i selveste Drammen Theater den 21.desember. Det er en fantastisk mulighet for oss. Salen er helt unik og vil være med på å sette en spesiell ramme rundt julemusikken. 

Få med deg en av årets julekonserter som arrangeres i Hærland Kirke, kulturkirken Jacob og Drammen Theater. Foto: Leif Magne Gramstad.

Gjesteartister

Med seg på turneen i år så er det også to gjesteartister med. Grethe Svensen, med sin fantastiske soul stemme og Gunnhild Tvinnerheim. – Begge sang i Oslo Gospel Choir da jeg var der, forteller Ole Marius. Grethe fikk en stor solokarriere etterpå og Gunnhild sang lenge med Secret Garden, og det var hun som sang Nocturne, og vant den internasjonale Grand Prix finalen. Jeg kan nesten garantere gåsehud og julestemning på våre konserter, lover Ole-Marius, som ønsker alle hestevenner hjertelig velkomne til årets julekonserter! 

Billetter kan du bestille her:

Drammen Theater: bestil her

Hærland Kirke og kulturkirken Jacob: bestil her