Ta hensyn til hest i trafikken

Det er mange bilister som ikke vet hvordan de skal ta hensyn til hester i trafikken. Her får du noen gode råd om hvordan du som sjåfør kan bidra til tryggere veier for hest og rytter, og unngå at uhell skjer.

Fotograf: iStockphoto

– Mange ryttere prøver å unngå trafikkerte veier, men ettersom mange staller ligger i tettbebygde strøk er det vanskelig å unngå trafikkbildet. Mange ulykker mellom ekvipasjer og kjøretøy kunne vært unngått hvis man hadde økt kunnskapen om hest i trafikken, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring Norge.

Hestens fluktinnstinkt

For ryttere er det noen faktorer som gjør det ekstra guffent å ferdes i trafikken. Dette er først og fremst bilister som tuter, kjører raskt eller for tett på. Større og bråkete kjøretøy kan også trigge hestene, men også lydløse biler som kommer brått på.

– Alle hester er fluktdyr av natur. Det betyr at de løper vekk fra det som oppleves som truende eller utrygt, som kjøretøy, syklister, en plastpose i bevegelse eller en fugl. Dette er situasjoner det er vanskelig å forutse, og på kort tid kan hesten ha endret retning og kommet seg opp i en høy fart, sier Broholm Einarsen.

Med riktig trening kan man redusere fluktinstinktet, men den vil likevel ligge latent. Det betyr at selv de roligste hestene kan skvette til og bli skremt.

Slik møter du hester på en trygg måte

– Første bud er å ta hensyn som bilist. Når du oppdager en hest langs eller ved veien er det først og fremst viktig å bremse ned i god tid. Hold lav fart og god avstand til hesten, minst to meter. Kjør rolig forbi og øk deretter farten gradvis etter passering, råder Broholm Einarsen.

Her er noen enkle huskeregler:

  • Brems ned og kjør sakte, maks 25 km/t.
  • Hold avstand, minst to meter fra hesten.
  • Hold et godt øye med hesten, den kan raskt endre retning og tempo.
  • La hest og eier passere, eller kjør sakte forbi. Øk først farten gravis når du har fått hesten på god avstand.

En ulykke kan bli dyrt for bilisten

En kollisjon mellom hest og kjøretøy kan bli dramatisk og gjøre stor skade på mennesker, hest og bil. Spesielt utsatt er rytter og hest. Ved et sammenstøt er det som regel bileierens ansvar hvor rytteren har rett til erstatning gjennom kjøretøyets forsikring. I tillegg er kjøretøyets eier ansvarlig for skaden på eget kjøretøy.

Administrerende direktør Marianne Broholm Einarsen råder alle bilister til å være varsomme når de ser hester i trafikken. Foto: Agria Dyreforsikring.

Av Agria Dyreforsikring