Kun ett øye

Dressurhesten Zenit måtte operere bort det ene øyet grunnet et sår. Med en protese på plass under øyelokket – så fungerer hesten like fint.

– Zenit er nå blitt 11 år, og har fungert supert med kun ett øye de siste fem årene, sier Jonas Elvebakk.
Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

– Dette skjedde på høsten for 6 år siden, forklarer Jonas Elvebakk, som var på ferie når skaden skjedde. Zenit fikk et sår på øyet, og ble selvfølgelig behandlet av veterinær med det samme. – Øyet kan være litt vanskelig å behandle, da det ofte kan bli litt verre før det blir bedre igjen, sier Jonas. Zenit svarte ikke på behandling og øyet ble grått. Kort tid etter ble han sendt til veterinærhøyskolen hvor han ble hasteoperert. – Først forsøkte de å transplantere hornhinne fra en gris, og det så ut til å gå bra, sier Jonas. Men etter en ukes tid avviste han den nye hornhinnen. En ny operasjon måtte til, og denne gangen måtte øyet fjernes. 

Siden Zenit er en dressurhest så ville vi gjøre det så pent som mulig, så det ble satt inn en liten protese bak øyelokket. Selv om han mangler ett øye så virker fortsatt refleksene, og han blunker fortsatt. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

-Han var allerede blitt blind, forklarer Jonas. Så under operasjon nummer to ble øyet fjernet, og det ble satt inn en liten protese bak øyelokket. Dette var mest av kosmetiske grunner. For hesten spiller det ingen rolle. Det har gått veldig bra med Zenit. Det er klart han falt litt sammen muskulært de to ukene han stod på veterinærhøyskolen samt at han gikk gjennom to operasjoner, men ellers har han taklet det fint. De to første ukene etterpå dunket han borti ting, men det gikk overraskende lett å venne seg til å ha ett øye. Alt rundt øyet fungerer fortsatt og alle refleksene er der. 

Siden Zenit er helt sort, så er det ikke så synlig at han mangler ett øye. Den flotte vallaken er e. Zack x Donnerhall. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

– Med ridningen merket jeg heller ingen stor forskjell, sier Jonas. Han var litt vinglete de to første ukene, men ridemessig var han som vanlig etter det. Jeg har hatt han siden han var 4 år, så vi kjenner hverandre og stoler på hverandre, så nå tenker jeg ikke på det i det hele tatt.  

Zenit hadde på en maske etter operasjonen hvor øyet ble fjernet. Foto: privat.