Jeg er utrolig stolt!

-Jeg er utrolig stolt over hvor langt vi har kommet sammen, sier dressurrytteren Siri Thelle Tønnesen. Målet var å delta i NM for junior i 2017. Nå er hun Norgesmester og på landslaget for unge ryttere!

– Det er ganske spesielt å være på landslaget for Young Rider nå, sier Siri. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Fra å ha som eneste mål å delta i junior NM i 2018 da de kjøpte Bonifatius i 2017, er de nå på landslaget. – Det er ganske spesielt å være på landslaget for Young Rider nå, sier Siri. Jeg er utrolig stolt over hvor langt vi har kommet sammen, og at det faktisk er mulig å komme dit jeg er nå, uten av hverken hesten eller rytter hadde erfaring fra dette nivået fra før. Gullmedaljen Boni og jeg vant under årets Norgesmesterskap føler jeg at er enda en bekreftelse på det, og alle timene lagt ned av meg, Boni, familien og alle andre rundt har gitt resultater. Det er så utrolig gøy å kunne vise andre hvor langt vi har kommet også. Så fra kun å ville delta på et NM til å få en gullmedalje med Boni er veldig stort, og det er noe vi har klart sammen!

Norgesmester for unge ryttere 2020: Siri Thelle Tønnesen og Bonfatius. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Joanna

Siri begynte på rideskole da hun var 6 år, og siden da har det bare blitt mer og mer hest både for henne og resten av familien. – Som mange andre skulle jeg i utgangspunktet bli sprangrytter, forteller Siri, men den drømmen snudde fort da jeg fikk min første ponni da jeg var 10. Den var redd for alt av hinder, og jeg bestemte meg da for at jeg heller skulle satse på dressur. Da jeg var 12 år så vi at den ponnien jeg hadde begynte å bli litt liten, og vi dro ned til Danmark og hentet hjem kategori 2 ponnien, Joanna. Hun hadde aldri startet et stevne før, men merittlisten de neste fire årene ble lang; de ble tatt ut til Nordisk tre år på rad, vant 1 NM gull, 1 NM sølv, 2 NM bronse samt flere medaljer fra HM og Lag-NM.

Med kat. 2 ponnien, Joanna, red Siri hjem mange medaljer og mesterskap. Foto: privat.

Da ponnitiden var over i 2016 ble Joanna solgt, og de begynte å lete etter hest til Siri. Så i mai 2017 kjøpte de Bonifatuis 8 e. Belissimo M x Abanos av Nikolai Kowalski i Danmark. Han var 7 år og hadde kun gått et par LA i Danmark, og Siri hadde veldig lite erfaring med å ri noe større enn en ponni på 135 cm. – Det første målet med Boni var å lære han galoppbytter, slik at jeg kunne starte NM for junior i 2018. Vi merket at fremgangen med han gikk veldig fort, og jeg var ute og startet vår første MB allerede høsten 2017, forteller Siri, så målet om å ri NM i 2018 virket ikke så urealistisk lengere. 2018 ble et veldig spennende år. – Jeg fikk ri både AEG, EM i Frankrike og flere CDI-stevner, sier Siri. Da jeg skulle over til Young Rider i 2019 var vi litt usikre på om vi måtte bruke det året på å lære han de nye øvelsene, men både det året og i 2020 fikk jeg sjansen til å være med på så utrolig mye gøy sammen med Boni.

– Mitt nest mål med Boni er etter neste år å prøve å ta han opp i U25, sier Siri. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Finner motivasjon i trening

– Mitt nest mål med Boni er etter neste år å prøve å ta han opp i U25, sier Siri. Det er et stort steg fra YR til U25, og det er veldig krevende både for hest og rytter. Utenom å ville fortsette oppover i klassene med Boni, er jo den store drømmen å bli den beste rytteren jeg kan bli. Jeg ønsker hele tiden å utvikle meg og bli bedre. Min største motivasjon er å kunne trene slik at jeg hele tiden er bedre enn jeg var dagen før. Det å kunne merke forskjell fra en trening til den neste er utrolig gøy. For meg er det å finne motivasjon i treningen og i hverdagen det viktigste for å kunne lykkes på konkurransebanen. 

Min største motivasjon er å kunne trene slik at jeg hele tiden er bedre enn jeg var dagen før.

Siri Thelle Tønnesen

Ridning er en fantastisk idrett, og jeg synes dressur er spesielt fascinerende med tanke på samspillet mellom hest og rytter. Hvor lett det ser ut når det i virkeligheten er utrolig krevende og teknisk vanskelig. Jeg lærer utrolig mye av å se på hvordan de store, kjente rytterne rir på stevner. Men også hvordan de trener i hverdagen og hvordan de jobber for å komme så langt som mulig. Jeg henter også mye inspirasjon fra andre idretter, og synes det er gøy å se hvordan andre idrettsutøvere fra helt andre idretter enn dressurridning, kan påvirke meg som dressurrytter. 

– Ridning er en fantastisk idrett, og jeg synes dressur er spesielt fascinerende med tanke på samspillet mellom hest og rytter, sier Siri. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Det viktige støtteapparatet

– Det er utrolig mange som står rundt Boni og meg som har gjort det mulig for oss å komme dit vi er nå, forklarer Siri. Hele familien støtter meg og satsningen min. Særlig mamma som er med og hjelper til i stallen hver dag. Pappa som er med på stevner, og besteforeldre som er både sponsorer og tilskuere på stevner. Det er også veldig viktig for meg at vi har det beste teamet rundt Boni. Vi har en utrolig dyktig veterinær, osteopat, hovslager og saltilpasser som sørger for at Boni er på topp og har det bra. I tillegg får jeg den beste hjelpen av treneren min, Siril Helljesen. Hun er utrolig dyktig og har masse kunnskap. Hun stiller opp på stevner og hun gir, sammen med alle andre rundt meg, de beste forutsetningene for å kunne gå inn på konkurransebanen og prestere sammen med Boni.

Hele familien støtter meg og satsningen min.

Siri Thelle Tønnesen

Utenom ridningen så studerer Siri matematikk med informatikk ved UIO hvor hun startet nå i høst. – Jeg hadde absolutt ikke hatt muligheten til å kunne studere og satse så mye på dressur uten all hjelpen jeg får. Det er derfor ikke så mye tid igjen til å gjøre så annet enn skole eller hest. Men jeg prøver å få trent meg selv så mye som mulig, slik at jeg kan bli en enda bedre rytter, avslutter den dyktige 20-åringen fra Bærum.