De enkle galoppbyttene

Å få til de enkle galoppbyttene er et krav oppover i klassene, men de danner også grunnlaget for gode changementer, og er en nyttig øvelse for overganger. 

Illustrasjonsfoto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Selv om det egentlig bare er å ri to gode overganger fra galopp til skritt og skritt til galopp, er et enkelt galoppbytte litt mer enn det. Vanlige problemer rytterne kan møte på i de enkle overgangene kan være at man får travsteg i overgangen ned til skritt eller i frem i galopp. Man kan få for mange skrittsteg (skal være 3-5), eller man får feil galopp frem i fatningen. 

Enkelt galoppbytte er et galoppbytte hvor hesten tas direkte ned i skritt og etter 3 til 5 klare skrittsteg settes direkte i den andre sidens galopp.

KR IV § 442 3f

Før du kan finne ut hvordan du løser problemet, så må du vurdere om hesten din faktisk er klar til å lære dem. For å utføre en balanserte og jevne overganger, må hesten din helst kunne galoppere en 10 m volte, og du må kunne ri arbeidsgalopp, samlet galopp og forlenge galoppen. Om du klarer det så er hesten rimelig balansert og om den samtidig aksepterer kontakten, bør den være klar til å begynne med de enkle galoppbyttene. La oss se på løsninger på de tre vanligste problemene. 

  1. Hesten traver istedenfor å skritte. Trav i overgangen ned i skritt er normalt et tegn på at overgangen ikke er godt nok forberedt. Vanligvis har rytteren ikke samlet galoppen nok til at hesten kan gå rett ned i skritt uten mellomliggende travsteg, eller så har rytteren brukt hendene i stedet for setet ned i overgangen. Hvis hesten traver på vei inn i galoppfatningen, er dette ofte et tegn på at hesten ikke er «på hjelperne» eller at du som rytter ikke gir tydelige signaler. 
  2. Det blir for mange skrittsteg. Det kan skje om hesten din ikke er balansert nok til å galoppere igjen etter kun 3 steg, eller så er den ikke «foran sjenkel». Hvis hesten ikke er foran sjenkel, er det sannsynlig at du må overdrive hjelperne for å holde hesten fremme, og det føles som du bare vil få en svak respons om du ber om galopp, og bare får trav istedenfor. Hvis det er tilfelle vil du sannsynligvis også ha problemer med overgangen fra galopp til skritt. Om hesten din ikke er foran sjenkel, så må du gå tilbake til det grunnleggende og sørge for at hesten din reagerer lett på hjelperne. Du kan også ri overganger der du samler galoppen og nesten gjør skritt – men fortsetter å galoppere fremover igjen. Du kan også jobbe med overganger fra galopp til trav for å utvikle mer styrke og balanse. Tren også på å redusere mengden skrittsteg helt til du er nede på 3-5 steg. Balanse og styrke vil komme med utdannelsen!
  3. Du får feil galopp i overgangene. Hvis hesten din fatter feil galopp når du jobber med enkle galoppbytter, må du sannsynligvis gå et skritt tilbake i treningen. Forsikre deg om at hesten din fatter den galoppen du ber om fra skritt på en rett linje. Når du er trygg på dette kan du også jobbe med overgangen på volter og veksle mellom rettvendt galopp og kontra. Når hesten din tydelig forstår hjelperne for galopp og du bruker dem konsekvent, er det lett å fatte riktig galopp under enkle galoppfatninger. 

God trening!

Kilde: FEI