Foran sjenkel

Man kan ofte høre uttrykket «foran sjenkel» når man får undervisning – men hva betyr det egentlig?

Er din hest “foran sjenkel”? Illustrasjonsfoto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Begrepet «foran sjenkel» brukes ofte, men blir sjelden definert. At hesten er foran sjenkel betyr to ting. 

* At hesten reagerer raskt ved bruk av sjenkel.  

* At hesten reagerer med passe mengde energi – som i denne sammenhengen også kan kalles impuls eller aktivitet. 

En god måte å vite at hesten din har nok impuls/aktivitet, er å bestemme hvor lang tid det tar før sjenkelhjelpen din blir besvart. Hvis du føler at du kan forberede deg og utføre en overgang i løpet av tre steg/sprang, er hesten din sannsynligvis der du vil den skal være. Fra det øyeblikket du legger til sjenkel og du ber den om å gå frem i trav fra skritt, så forvent at det skal skje fort. Den følelsen av at hesten er klar til å reagere raskt, blir noen ganger referert til at hesten er «foran sjenkel» eller «på hjelperne». Uansett hvilken gangart du rir i, bør du føle at hesten din har et ønske om å bære seg selv, uten å bli presset eller å bli mast på av deg hele tiden. Det er ikke nødvendig for hesten å være superhurtig i tempoet for å være «på hjelperne» eller «foran sjenkel», men du bør kunne justere tempoet (raskere eller langsommere), og ikke miste følelsen av at hesten ønsker å fremover å bære seg selv. 

Å trene på å få hesten «foran sjenkel» vil gi en lydligere hest, og du vil som rytter kunne sitte med sjenkelen i ro. Dette legger også grunnlaget for dressurhestens videre utdannelse.

Forutsatt at hesten din kan forbedre seg på dette området, er det forskjellige teknikker som kan hjelpe. Når det utføres riktig kan pisk eller sporer hjelpe til med å trene hesten for rytterens hjelpere. Hesten skal trenes til å svare for sjenkel første gangen man trykker. Om den ikke svarer, så kan man hjelpe til litt med pisken samtidig som man legger sjenkel til igjen, om hesten ikke reagerer som ønsket. Husk å rose hesten med en gang den reagerer riktig. Vi ønsker å bruke sterke hjelpemidler så lite som mulig, men noen ganger er det nødvendig for å få jobben gjort.

Er du uerfaren, så sørg for å få hjelp av en trener om du trenger hjelpemidler. 

En god øvelse for å trene på raskere respons for sjenkler, er å gjøre skritt – trav – skritt overganger på en storvolte. Gjør minst to overganger i løpet av volten med tre til fem steg med skritt mellom travovergangene. Du vil gjerne føle at i skritt så marsjerer hesten aktivt fremover. Hesten må svare på fremaddrivende hjelp så vel som at den tar halvparadene. Etterhvert kan man legge inn trav – galopp – trav overganger også. Du kjenner at hestens din har nok aktivitet/impuls, når han reagerer øyeblikkelig på lette sjenkler. Å trene på å få hesten «foran sjenkel» vil gi en lydligere hest, og du vil som rytter kunne sitte med sjenkelen i ro. Dette legger også grunnlaget for dressurhestens videre utdannelse. 

Kilde: dressagetoday