En litt rampete bestevenn

– Mitt mål med NM var å vise frem rasen og at det var mulig å komme til NM med en Nordlandshest, sier 15 år gamle Ida Bakke. Men resultatene ble ikke helt som forventet under årets Norgesmesterskap.

– For noen år siden hadde jeg aldri trodd det kunne skje, siden Erke er så rampete, men i år klarte vi å kvalifisere oss til NM, sier Ida. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Nordlandshesten Erke, eller Elverhøyserke, som er hans fulle navn, har Ida hatt siden hun var 2 år gammel. – Jeg har vokst opp med Erke, og derfor vil jeg kalle han bestevennen min, forteller hun. Jeg fikk han som åring på deling sammen med broren min, men jeg fikk hans halvdel i konformasjonsgave.

– Erke har alltid vært en vanskelig ponni, forklarer Ida. – Min første konkurranse med han var i 2014, og vi ble eliminert. Det ble vi også de tre neste gangene. Femte gangen endte det med at jeg måtte ta en volte på midtlinjen for å fa han til å gå forbi dommerbordet. Etter den gangen har vi forbedret oss litt og litt, og målet mitt denne sesongen var å kvalifisere oss til NM. For noen år siden hadde jeg aldri trodd det kunne skje, siden Erke er så rampete, men i år klarte vi å kvalifisere oss. 

– Det å ha en utfordring som Erke gir meg mestringsfølelse og spenning i hverdagen som jeg ikke hadde hatt uten han, sier Ida om sin bestevenn. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Ikke som forventet

Resultatene ble ikke helt som forventet under årets Norgesmesterskap.  -Mitt mål med NM var å vise frem rasen og vise at denne rasen kunne komme til NM. Men Erke var ikke like interessert å vise seg frem fra sin beste side denne gangen. – Jeg ble ganske skuffet, sier Ida. Jeg hadde ingen forventninger om å skulle ta pallplass, men jeg skulle ønske at jeg fikk vist frem Erke sånn som han kan gå til vanlig. Så jeg synes det var veldig dumt. 

Å takle det negative

– Første dagen kunne egentlig ikke gått så mye dårligere, forklarer Ida, men jeg prøvde å legge det i glemmeboken for de neste dagene. Andre dagen gikk det ganske mye bedre. Han gikk ikke så bra som han kunne ha gått, men jeg følte jeg kom gjennom med mye mindre tull og var ganske fornøyd med det. Siste dagen håpet jeg at han hadde tullet seg ferdig, og siden han hadde gått mye bedre dagen før, så forventet jeg egentlig at han skulle oppføre seg i det minste like fint. Men det hadde Erke bestemt seg for at han ikke skulle. Og derfor endte han opp med å tulle bare enda mer enn første dagen. Så jeg var ganske skuffet den siste dagen,  når to av tre dager hadde gått så dårlig. Men jeg tenker selv at jeg reiser hjem med tre tap og mye erfaring. 

– Det å alltid ha noe å gjøre, alltid ha noen å snakke med, noen å stelle med gir en egen glede. Uten Erke hadde hverdagen vært ganske kjedelig, sier Ida. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Endrede mål

Etter NM ble Ida sine mål fremover endret.- Mitt opprinnelige mål var at etter NM skulle jeg øve inn MB på Erke og prøve meg der. Men etter NM fant vi ut at Erke kanskje trengte litt pause, så målene mine fremover er å trene jevnt å se litt etter litt hva som skjer med det første junioråret. Kanskje jeg heller venter ett år og satser mot NM i mitt andre år som junior. 

Aktiv hverdag

I tillegg til hest holder Ida på med Cheerleading hvor hun også konkurrer aktivt. Hun går på toppidrett med Cheer på Telemark Toppidretts Gymnas, og trener derfor det hver på skolen og i tillegg 3-7 dager i uken etter skoletid. I tillegg til å være utøver selv, så er Ida også trener for 4-7 klasse på Cheer. Ida bor i Kilebygda på et lite småbruk hvor de har stall hjemme. – Jeg har en veldig støttende familie når det gjelder både ridning og cheerleading som er med på konkurranser og hjelper meg mye. Mamma er min trener og mitt støtteapparat. Uten mamma hadde jeg nok ikke vært like aktiv innenfor idrett som det jeg er nå, avslutter den aktive dressurrytteren.