3 tips til en stødigere undersjenkel

Hesten din blir nok glad om du er dedikert nok til å jobbe med undersjenkelen dine. Signalene dine vil blir tydeligere og mer konsise, og balansen din vil forbedre seg betraktelig. Her er noen øvelser du kan gjøre for å få en roligere og stødigere undersjenkel.

Du kan jobbe med å få en stødigere undersjenkel og få hælene ned.
Illustrajonsfoto: Dressur Så Klart/Line Moen.

 Stå i lett sete

Vi snakker topunkts-sits! Så kort opp stigbøylene ett par hull. Sørg for at du kan balansere deg i skritt uten å støtte deg med hendene, før du begynner å trave og galoppere. Det er definitivt tyngre å stå i topunkts-sits i trav enn i galopp, men travet gjør underverker for å forbedre undersjenkelene dine. Selvfølgelig gjør de korte stigbøylene og at du har sete oppe av salen at bena dine må jobbe hardt. Dette alene vil bygge styrke og muskler i bena dine. Å stå i lett sete er også god trening for balansen. Om du mister balansen er det vanligvis fordi at undersjenkelen glir enten fremover eller bakover. Å ha en god topunkts-sits hjelper deg å lære hvor beinet ditt må være for å holde deg i balanse og føle deg trygg. Det hjelper deg også å lære å bruke sjenklene uten å sparke eller dra opp hælene. 

Lettridning

Når du rir lett så reiser du deg opp et steg og sitter ned på det andre. Dette er naturlig for de fleste ryttere og er ganske enkelt å gjøre fordi travbevegelsen skyver deg naturlig ut av salen. En øvelse du kan gjøre er å bytte diagonal for hvert steg. Du kan for eksempel sitte over ett steg og deretter stå over to på rad og fortsette i denne rytmen. Eller du kan stå over ett steg og deretter sitte ned i to steg. Dette vil hjelpe på kroppskontrollen og lærer deg å følge hestens bevegelser. Det forbereder også balansen og hjelper deg å få et stødig sete, som er nøkkelen til stabile undersjenkler. 

Ned med hælene

Om hælene dine har en tendens til å krype oppover når du rir, kan denne enkle øvelsen bidra til å forlenge beinet og holde hælene nede. Du kan trene det enkelt uten å være i salen. Stå på en kant eller i ett trappetrinn. Med tærne plassert på trinnet og hælene ut over kanten, holder du ryggen rett og bøyer ankelen for å la hælene strekke seg ned. Du vil føle at det strekker i leggmuskulaturen så vel som rundt ankelen. Hold øvelsen i 10 sekunder og gjenta 10 ganger. Å gjøre dette daglig kan bidra til å fremme fleksibiliteten og hjelpe deg å holde hælene nede når du rir. 

Kile: FEI