NM: Fra dommerboden

Året NM på Biri arrangert av Gjøvik rideklubb ble en flott opplevelse, i fine rammer ved Mjøsa, og været var på vår side.

Overdommer på årets Norgesmesterskap: Øivind Ødemotland. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Schnelle.

Av overdommer Øivind Ødemotland

NM er et krevende arrangement, og med et så stort antall startende ekvipasjer er det alltid en utfordring å få arrangementet smidig unna på en god måte. Gjøvik rideklubb har ikke mye erfaring med så store arrangementer, men vi hadde en god dialog underveis, og stevneleder og hans mannskap lyttet til råd og tips både i forkant og underveis slik at NM ble et fint arrangement. Og hvem andre har vært på tacokonsert før? Det har vi som var heldige å få delta under årets NM.

Gjøvik rideklubb har lagt mye ressurser i den nye banen deres, og det var gode bunnforhold, og en oversiktelig bane. Som dommere satte vi stor pris på nye, flotte dommerboder som hadde de fleste fasiliteter. Det gjør jobben som dommer lettere. Rytterne ga også gode tilbakemeldinger på bunnforholdene.

Det er gledelig med så mange kvalifiserte deltakere, men det er også alltid et spørsmål om kvalifikasjonsgrensene. I år var kvalifikasjonskravene endret ihht. Covid-19, og erfaringen er nok at det i noen klasser ble litt for store klasser hvor standarden på de siste ekvipasjene var i laveste laget. 

Gledelig var det derimot at det var ulidelig spennende i både, ponni kat. I, UR og seniorklassen, og ingenting var avgjort før siste hest hadde gått finalen. Dette er veldig bra for sporten, for rytterne og publikum. Som dommer var det gøy å se nivået på de beste, og spesielt de tre beste ponnirytterne utmerket seg med svært god ridning, og så er det svært gøy at vi har seniorer som presterer til rundt 70 %.

Det er lovende for fremtiden med så god ridning og skarp konkurranse, og jeg gleder meg til neste års NM. NM er som sagt et krevende og stort arrangement, og det blir spennende å se hvem som får æren av å arrangere NM neste år. Og så blir det spennende om jeg får lov til å dømme…

Øivind