Klar for NM debut

– Det kjennes utrolig bra ut, sier Anniken Eide, som skal debutere i NM dressur for senior nå i august. Tidligere har hun vært kvalifisert til NM både for ponni og junior i dressur, samt senior i sprang! Men hun har av forskjellige årsaker ikke hatt mulighet til å delta. I år har hun som mål å få deltatt i årets Norgesmesterskap, og har et håp om å få ri finalen.

-Twilight er min første Grand Prix hest, forteller Anniken. Jeg trener for Lars Rasmussen og Henry Brewah Jr, og så får jeg masse god hjelp av mamma. Etter NM så skal jeg og Twilight legge masse fokus på å bli sterkere og smidigere, sånn at de vanskelige øvelsene blir litt lettere for oss. Foto: Helene Gjerde Aamdal.

Anniken er 33 år gammel og driver Stall Eide i Lommedalen sammen med familien sin. Hun er utdannet berider i Danmark og ble ferdig med utdannelsen i 2013. – Beriderutdannelsen tok 6,5 år, men jeg brukte 7,5 år siden jeg dumpet min dressureksamen som andre års elev, forklarer Anniken. Jeg var 5 år i lære hos Allan Blomgreen i Hammelev, og deretter 1,5 år hos Søren Vallentin på Vilhelmsborg, og til slutt det siste halve året hos Ulrik Sørensen i Skanderborg. 

Anniken vant Dansk Mesterskap for berideelever med Vrench Bu i 2012. Foto: Ridehesten.

Hestedilla med Aurora

– Jeg begynte å ri i leieringen på Oslo Ridehus da jeg var 3 år, forteller Anniken. I 1994 kjøpte vi en shetlandsponni, Aurora, som gikk i rideskolen på Ridehuset. Hun var med oss på hytta hver sommer. Vi red ponnigalopp og kjørte vogn. Vi gikk julebukk og Halloween, og jeg hadde henne også med på overnatting hos en venninne. Hun skal ha stor ære for at jeg fikk sånn hestedilla! Vi hadde henne nesten i 20 år, og hun døde da hun var 33. Mamma har jobbet med hest og rideskole i nesten 30 år, så jeg har nok fått en god del hesteinteresse derfra også. 

Anniken og Twilight i 7-års klassen i Falsterbo i 2018. Foto: Therese Alhaug.

Klar for senior NM

Anniken skal debutere i årets Norgesmesterskap i dressur med den kun 9 år gamle vallaken Twilight e. Chelly Z x Solomon. – Han er den første hesten jeg rir Grand Prix dressur på, forklarer hun, om hesten hun har hatt siden den var 3. Jeg hadde ikke så store forventninger til ham til å begynne med. Han hadde ikke så store bevegelser og imponerte ikke så stort i løshoppingen heller, men jeg har konkurrert ham i sprang opp til 1.20 m. Nå er han dressurhest, og er utrolig ridbar og arbeidsvillig, og det har vi kommet langt med. 

Men jeg har et hårete mål om å kunne ri NM i sprang også en gang. 

Anniken Eide
Twilight og Anniken på Spring Tour i 2018. Foto: Helen Gjerde Aamdal.

Konkurrerer både i sprang og dressur

– Jeg er på stevner nesten hver helg jeg har fri, sier Anniken. Innimellom må jeg ta noen vanskelige valg, for jeg får ikke vært med på alt. Men jeg synes det er utrolig gøy med stevnene, og jeg prøver så godt jeg kan å få med meg de større stevnene som Breeders og mesterskapene. En viktig fordel med mange stevner er at jeg får kontroll på nervene, og jeg får innarbeidet gode rutiner både for meg og hestene. Hva jeg liker best med hver av grenene er egentlig akkurat det samme. Det er mestringsfølelsen og samspillet med hestene.

Det som fascinerer meg med dressur er hvor mye det er å lære, og det å finne kjemien med forskjellige hester.

Anniken Eide

Akkurat nå har Anniken har 4 konkurransehester. I tillegg til Twilight som skal gå NM i dressur, har hun også Cheeky som hun også konkurrerer dressur med og snart skal debutere i VA. – Avstamningen til Cheeky er ukjent, forklarer hun, jeg vet kun at moren hans er en sølvmedaljehoppe etter Come Back ll. Han hadde jeg også tenkt å ri sprang med, men han er rett og slett ganske håpløs der, ler Anniken. Jeg så raskt at han beveget seg godt, og han har hele tiden vært utrolig fin å jobbe med. Han vant blant annet både Dressur Derby og Breeders Open som 5-åring. Både Twilight og Cheeky fikk jeg som 3-åringer fra en hestehandler i Danmark – i bytte mot min gamle Landrover! 

Anniken har tre avkom etter hoppen Look Liza, og har konkurrert henne i 1.25. Foto: Therese Alhaug.

Anniken har også spranghestene Dawn og Look Liza. – Dawn e. Kikanalo x Windsor er min lille rakett som jeg stort sett kun rir sprang på, sier Anniken. Hun gikk Breeders i fjor både i sprang og dressur, men i år skal hun kun gå sprang. Hun har allerede feilfrie runder i 1.20. Look Liza er 14 år og er etter Look x Lucky Light. Hun begynte jeg å ri da jeg var i lære hos Ulrik, også kjøpte henne da jeg flyttet tilbake til Norge. Hun har jeg konkurrert i 1.25. hun har tre flotte føll, og jeg håper å kunne lage flere etterhvert. Det eldste av mine tre avkom etter Look Lizas er en 3 år gamle Luna Lovegoos e. Tobajo Picez. Hun red jeg inn i vinter, og nå skal vi snart i gang igjen for å bli klare til Norsk Varmblods 3-års test. Grand Finale (Fanny) er 2 og er etter Cheeky. Hun begynner å ta fin form, beveger seg godt og hopper til stadig over gjerdet, ler Anniken. Minstemann heter Showman og er også etter Cheeky. Han har jeg følelsen av at vil foretrekke dressurbanene, men han skal få sjansen til å prøve seg i begge grener, sier Anniken. 

Anniken på Cheeky som hun også konkurrerer dressur med og snart skal debutere med i VA. Foto: Kiana Andersen.

Høydepunkt

-Jeg har flere store øyeblikk, forteller Anniken. Det året i Falsterbo med Cheeky som 5-åring og Twilight som 7-åring var veldig gøy. Også red jeg feilfritt i en GP til JBK Horseshow i Odense med hesten Vrench Bu med fullsatte tribuner. Det var veldig stort! Han ble jeg også Danmarksmester på for beriderelever i sprang. 

-Året i Falsterbo med Cheeky som 5-åring var veldig gøy, sier Anniken, om noen av sine høydepunkter i rytterkarrieren. Foto: Therese Alhaug.